NOS Nieuws

Nationaal Hitteplan morgen in werking

Met het oog op het warme weer later deze week, wordt morgen het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat heeft het RIVM besloten in overleg met het KNMI. Burgers, GGD's, verzorgingshuizen en het Rode Kruis krijgen het advies om extra te letten op mensen die kwetsbaar zijn. Vooral ouderen en chronisch zieken hebben last van de hitte. Belangrijk is dat ze voldoende drinken en verkoeling krijgen.

Afkoelen bij warm weer belangrijk

Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes.

Uitdroging kan in ernstige situaties kramp, misselijkheid, uitputting en bewusteloosheid veroorzaken.

Het Nationaal Hitteplan wordt actief wanneer het vier dagen 27 graden of warmer wordt.

Alles open

Het RIVM vraagt mantelzorgers extra te controleren of de mensen voor wie ze zorgen zich voldoende wapenen tegen de hitte. "Ouderen hebben nog al eens de neiging binnen te zitten met de ramen dicht, omdat ze bang zijn dat het tocht", zei Mark van Bruggen van het RIVM in het NOS Radio 1 Journaal. Het RIVM adviseert mensen voor voldoende frisse lucht te zorgen en ramen vooral 's avonds, 's nachts en 's ochtends open te doen, omdat het dan buiten frisser is.

Tour de France

Het RIVM raadt bezoekers van evenementen, zoals het WK beachvolleybal en de start van de Tour de France, aan om extra water mee te nemen en zoveel mogelijk in de schaduw te gaan staan. Zaterdag wordt het tijdens de start van de Tour de France naar verwachting ongeveer 35 graden.

Voor de sporters zelf verwacht het RIVM geen extra problemen, omdat die gewend zijn om in deze hitte te sporten.

Extra doden

Het Nationaal Hitteplan is in 2007 ingevoerd en is sindsdien elk jaar gebruikt. Wanneer het warm weer is, overlijden er meer mensen, zegt Van Bruggen van het RIVM. "Als het een week lang 1 graad warmer is dan normaal gaan er dertig mensen extra dood."

Volgens Van Bruggen is een airco het beste om de hitte voor kwetsbare groepen te verzachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl