Poortjes op Rotterdam Centraal moeten het zwartrijden ook terugdringen ANP

Staatssecretaris Mansveld wil de boete voor zwartrijden in het openbaar vervoer zo snel mogelijk verdubbelen van 35 naar 70 euro. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. Ook is de bewindsvrouw van plan de administratiekosten bij het te laat betalen van de boete te verhogen van 10 naar 15 euro.

De Tweede Kamer had in april al gevraagd om een hogere boete voor zwartrijders. De Kamerleden vonden 35 euro niet afschrikwekkend genoeg. 

Coulance

Mansveld wil met de hogere boete het aantal zwartrijders drastisch terugdringen en de veiligheid in het openbaar vervoer vergroten. "Want 60 procent van de personen die overlast veroorzaken in het openbaar vervoer, rijdt op dat moment zwart", zegt de staatssecretaris.

Coulance

De hogere boete gaat pas in als er een betere coulanceregeling is voor reizigers met een abonnement die vergeten waren om in te checken. Die krijgen daar nu soms een boete voor. De Kamer wil dat daar een eind aan komt. 

Controleurs moeten op basis van eerdere reisgegevens vast kunnen stellen of een reiziger vergeten is in te checken of dat bewust heeft gedaan. 

STER reclame