Griekse banken blijven zeker een week dicht

  • Reuters
    Moedeloos wachten op je geld
  • Getty Images
    Op verschillende plekken staan lange rijen bij pinautomaten
  • EPA
    Sommige pinautomaten zijn leeg
  • AFP
    Soms ontstaan verhitte discussies bij de pinautomaten
  • AFP
    Veel bejaarden proberen hun pensioen van de bank te halen
  • EPA
    Lange rij voor een gesloten Griekse bank

De banken in Griekenland blijven in ieder geval dicht tot en met volgende week maandag, 6 juli. Dat is de dag na het referendum dat de Griekse regering wil houden over de voorstellen van de schuldeisers.

Gisteravond en aan het begin van de nacht stonden er lange rijen voor de geldautomaten. Veel automaten zijn inmiddels leeg. Ze zullen worden bijgevuld en morgen weer werken, zegt de regering. Er komt wel een limiet: Grieken kunnen niet meer dan 60 euro per dag opnemen. Voor toeristen met buitenlandse bankpassen en creditcards geldt deze maatregel niet.

Gepensioneerde Grieken kunnen het hele pensioenbedrag dat maandelijks wordt uitgekeerd wel in een keer opnemen. Normaal gesproken worden de pensioenen via bepaalde banken uitbetaald, dat gebeurt nu naar verwachting ook. Waarschijnlijk kunnen de gepensioneerden daar vanaf morgen terecht.

Verslaggever Eva Wiessing vertelt dat met name ouderen te kampen hebben met praktische problemen door het sluiten van de banken.

'Het zijn vooral de ouderen die in paniek zijn'

Overboekingen

Verder kan er wel online worden gebankierd, maar alleen binnenlandse overboekingen zijn toegestaan. Er mag geen geld naar het buitenland worden overgemaakt. Zo wil de regering voorkomen dat de Griekse banken nog verder in de problemen komen door kapitaalvlucht naar buitenlandse rekeningen.

Ook het bedrijfsleven in Griekenland wordt onderworpen aan strenge restricties. Transacties tot in totaal 5000 euro per dag zijn toegestaan. Voor grotere transacties heeft een bedrijf toestemming nodig van een speciaal comité.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl