Griekse banken en beurzen blijven vanaf maandag dicht

time icon Aangepast
EPA

De Griekse premier Tsipras heeft de Griekse centrale bank opgedragen de Griekse banken dicht te houden. Dat zei hij in een televisietoespraak. Ook komt er een limiet op de hoeveelheid geld die mensen kunnen pinnen.

Wanneer de banken weer opengaan, zei Tsipras niet. Volgens verschillende Griekse media gaan de banken in ieder geval niet open tot na het aangekondigde referendum op zondag. Ook de Griekse aandelenbeurzen gaan niet open.

Volgens persbureau Reuters kan er maandag niet gepind worden en vanaf dinsdag 60 euro per dag. Mensen met een buitenlandse kaart zouden niet aan dat maximum worden gehouden.

Kalmte

Hij zei verder in de toespraak dat het Griekse spaargeld veilig is en dat de pensioenen en salarissen zullen worden betaald. Hij riep de Grieken op kalm te blijven. Hij citeerde oud-president Roosevelt van de VS: "Het enige wat we te vrezen hebben is vrees zelf."

Tsipras noemt het onbegrijpelijk dat Europa geen verlenging van het steunprogramma heeft geaccepteerd. Dat verzoek heeft hij wel gedaan, maar hij zegt geen antwoord te hebben ontvangen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tsipras: banken in Griekenland dicht

Bankensteun

Eerder op de dag zei de Europese Centrale Bank de noodsteun voor Griekse banken niet te zullen verhogen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland, halen Grieken massaal hun geld van de bank.

Dit weekend trokken Grieken twintig keer meer uit de muur dan normaal. De banken worden morgen dichtgehouden om te voorkomen dat ze verder in de problemen komen en omvallen.

Wanbetaling

Griekenland moet uiterlijk dinsdag 30 juni 1,6 miljard euro overmaken naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat geld heeft Griekenland niet. Doordat de onderhandelingen met Europa om het land financieel verder te steunen vooralsnog op niets zijn uitgelopen, blijft Griekenland dan waarschijnlijk in gebreke.

Griekenland is dan nog niet direct failliet. Het IMF start dan een soort van wanbetalingsprocedure dat Griekenland dan nog een maand de tijd geeft alsnog te betalen.

STER Reclame