Oudere met rollator doet boodschappen ANP

Ouderen voelen zich steeds onveiliger, terwijl Nederland de afgelopen tien jaar steeds veiliger is geworden. Dat zegt seniorenorganisatie Unie KBO na eigen onderzoek onder 750 senioren.

Het gevoel van ouderen is niet gestoeld op feiten, zegt misdaadjournalist Peter R. de Vries, die door het tijdschrift van Unie KBO, Nestor, is geïnterviewd voor een speciale veiligheidseditie.

Feiten en gevoel

Uit cijfers van het ministerie van Justitie blijkt dat het aantal overvallen vorig jaar met 22 procent is afgenomen. Het aantal overvallen op 55-plussers daalde nog sterker: met 35 procent.

De kans op een ongelukkige val thuis is vele malen groter, zegt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Onveilig gevoel

Ondanks de cijfers blijkt uit het onderzoek van Unie KBO dat zeven van de tien senioren zich onveilig voelen wanneer ze over straat gaan. Vooral bij slecht verlichte plekken en groepen luidruchtige jongeren hebben ouderen een onveilig gevoel.

In het donker gaat 20 procent van de ouderen de deur niet meer uit, nog eens 18 procent gaat 's avonds maar een heel enkele keer naar buiten.

Wapens

Bijna een op de tien ouderen neemt weleens iets mee om zichzelf te beschermen, zoals een paraplu, een wandelstok, een (zak)mes of een busje pepperspray. 

Drie van de tien hebben de afgelopen tien jaar weleens een gevaarlijke of bedreigende situatie meegemaakt. Dat loopt uiteen van bedreiging met een wapen, beroving, aanranding, achtervolging, een poging tot overval, een vechtpartij of lastiggevallen worden door dronken mensen.

Self-fulfilling prophecy

Peter R. de Vries zegt in het magazine van Unie KBO dat deze week verschijnt dat mensen zichzelf heel veel aanpraten waar geen grond voor is. "Dan moet je uitkijken dat het geen self-fulfilling prophecy wordt. 

"Op het moment dat je de hele tijd maar denkt dat je iets kan gebeuren of dat je risico loopt, word je angstig en ga je je anders gedragen, waardoor je het misschien wel juist over je afroept," aldus De Vries.

STER reclame