Toeristen op Griekenland
NOS Nieuws

Crisis of geen crisis: Nederlanders gaan gerust naar Griekenland

Of er nou wel of geen geld uit de pinautomaten komt, toeristen stappen met een gerust hart in het vliegtuig naar Griekenland. Althans, dat zeggen ze tegen de NOS. Niet alleen reisbureaus komen met geruststellende berichten, ook de toeristen die er al zijn doen dat. "We zien niet of nauwelijks mensen bij de pinautomaten", zegt Jos Houben, die al even op het eiland Lesbos is.

"We hebben zelf wel extra cash geld meegenomen", zegt hij. En er is nog een reden om niet weg te blijven. "De Grieken blijven - want dat waren ze al - vriendelijk. Blijf gerust komen."

Ook de familie Prins is al bijna twee weken in Griekenland. "Het enige wat we af en toe merken is een storing als we willen pinnen of betalen met een creditcard. Contant geld halen is geen probleem. Tot nu toe vonden we altijd werkende automaten." Uit voorzorg nemen ze wel elke keer voor vier dagen geld op. Ze voelen zich verre van onveilig.

Geen nummertjes

Frank Loenis merkt weinig van de financiële crisis. "Maar de Grieken zijn de bezuinigingen kotsbeu. Ze willen als mensen behandeld worden, niet als financiële nummertjes", zegt hij, ook vanaf Lesbos.

Nederlanders gaan gerust naar Griekenland op vakantie

De problemen zijn voor ons geen reden om niet te gaan. Je zou Griekse ondernemers dan juist extra duperen.

Jannie Fluitman

De ouders van Virgil Klop hebben ook nog geen rijen bij de pinautomaten gezien. "Ik vraag regelmatig naar de situatie daar, en vraag dan grappend of ze hun pensioen al hebben opgenomen." Dat is dus nog niet nodig geweest.

Niet terugdeinzen

Ook toeristen die op het punt staan om te vertrekken deinzen niet terug. "De problemen zijn voor ons geen reden om niet te gaan", zegt Jannie Fluitman, die binnenkort naar Kos gaat. "Je zou Griekse ondernemers dan juist extra duperen." Ook Fluitman neemt voldoende cash geld en een creditcard mee.

Toch heeft geld meenemen wel een keerzijde, zegt Jeroen Brouwer. Hij gaat volgende week met zijn gezin naar Kreta. "Een toerist met een gevulde portemonnee kan een heel aantrekkelijke prooi worden voor criminelen. Ik hoop dat toeristen hier ook voor gewaarschuwd worden."

Ontspannen

Ger Hoos woont al jaren op het eiland Zakynthos en zegt dat de situatie op de eilanden heel anders is dan in bijvoorbeeld de hoofdstad Athene. "Er is geen bankrun en er zijn totaal geen wachtrijen voor de automaten." Volgens hem zijn de meeste Grieken "heerlijk ontspannen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl