Bijl: voor sporters was Bakoe extra motivatie voor Rio

Al na zeven dagen Europese Spelen was de doelstelling van NOC*NSF ruimschoots gehaald. Minimaal acht medailles in vijf verschillende sporten was de missie voor het Nederlandse team, zestien dagen geleden. 

Vandaag, op de slotdag, eindigt Nederland als negende in het medailleklassement met 8 keer goud, 12 keer zilver en 9 keer brons; 29 Nederlandse medailles dus.

Niveau ter discussie

"De sporters hebben het echt fantastisch gedaan", blikt Jeroen Bijl, chef de mission, terug op de twee weken in Bakoe. "Ik moet een groot compliment aan de sporters maken; zij stonden er wanneer het moest, op een hoog niveau."

Over dat niveau was er regelmatig discussie en scepsis, omdat in sommige sporten alleen jeugdsporters of een B-team in actie kwamen. "In meer dan de helft van de sporten was er een goed deelnemersveld. Het is mooi dat er resultaten zijn geboekt bij sporten die normaal geen prioriteit hebben van het NOC*NSF. Denk aan tafeltennis, turnen en boksen. We hadden niet gerekend op medailles daar."

Olympisch gevoel

Na even nadenken, geeft Bijl het evenement een 8 als rapportcijfer. "Het was niet alleen positief vanwege de prestaties, maar ook de ervaring van het meedoen als één groot, Nederlands team was geweldig."

Volgens de chef de mission zijn de Europese Spelen dan ook goed bevallen bij de gehele Nederlandse ploeg. "Het voelde olympisch hier en dat kwam door de organisatie, het was echt een groots multi-evenement. Voor de sporters een extra moment om te leren daarmee om te gaan."

Voor veel jonge atleten was Bakoe een extra motivatie voor Rio.

Jeroen Bijl over de Europese Spelen

Extra motivatie

"Ik heb van veel sporters begrepen dat het een extra motivatie was om zich te kwalificeren voor Rio. Voor sommigen was het de eerste keer om op zo'n groot evenement te zijn en mee te maken hoe het is om bij een grote ploeg te horen. Meedoen aan de Europese Spelen is van belang voor elke sport."

Genoeg hoogtepunten dus voor Bijl. "Dan denk ik aan Rachel Klamer in een mooie wedstrijd bij de triatlon, Nouchka Fontijn op het podium, de prachtige judoprestaties en een groot talent in het zwembad met zes medailles."

Het toernooi moet zich echt bewijzen, ook in de komende edities.

Jeroen Bijl over de Europese Spelen

Sportagenda

De chef de mission heeft wel een idee hoe de volgende Europese Spelen eruit moeten komen te zien. "Een aantal sporten moet definitief op het programma staan, zoals atletiek en zwemmen. Het toernooi moet zich bewijzen, ook in de komende edities." 

"Maak er een EK van of hang er kwalificaties aan, dan ben je verzekerd dat de beste deelnemers komen en dat het niveau hoog is. En dan krijg je vanzelf een vaste plek op de sportagenda."

STER reclame