Mensen pinnen bij een bank in de Griekse hoofdstad Athene
NOS Nieuws

Draghi: nu geen nieuw steungeld voor Griekenland

De Europese Centrale Bank geeft geen extra steungeld aan de Griekse banken, maar er is nog wel ruimte om dat besluit te herzien als dat noodzakelijk is. Dat heeft de ECB zojuist bekendgemaakt.

Afgelopen weken is het verleende steungeld opgelopen tot ongeveer 90 miljard euro. Het plafond lijkt nu bereikt.

Met het steungeld worden de Griekse banken overeind gehouden. Die hebben dringend geld nodig, omdat de Grieken massaal pinnen. Dit weekend trokken Grieken twintig keer meer uit de muur dan normaal.

Grieken massaal aan het pinnen

Samenwerking

ECB-president Mario Draghi: ''We blijven nauw samenwerken met de Griekse Centrale Bank en we raden de lidstaten aan om actie te blijven ondernemen om de kwetsbaarheden van de Europese economieën aan te pakken".

Yannis Stournaras, de president van de Griekse Centrale Bank sluit zich daarbij aan. ''Griekenland zal, als onderdeel van de eurozone, er alles aan doen om de financiële stabiliteit van de Griekse burgers te waarborgen in deze moeilijke omstandigheden."

De ECB blijft de situatie op de financiële markten nauwlettend monitoren. "We zijn vastbesloten om alle beschikbare instrumenten te gebruiken die binnen ons mandaat vallen", staat in het persbericht.

Verslaggever Arjan Noorlander in Brussel zegt dat de mededeling als slecht nieuws wordt uitgelegd

Banken dicht?

Nu de noodsteun niet wordt verhoogd, lopen de pinautomaten in Griekenland verder leeg. Om te voorkomen dat te veel geld in een keer wordt opgenomen, is het een optie de banken morgen dicht te houden. Daar zullen, volgens persbureau Reuters, de Griekse banken vanmiddag in een crisisoverleg het hoofd over zullen buigen.

Tegen de BBC zou Varoufakis hebben gezegd dit te overwegen. Om 16.00 uur gaat de Griekse minister Varoufakis met de president van de Griekse centrale bank om tafel om de situatie van de banken te bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl