EPA

Filewaarschuwing voor wie in de vakantie door Duitsland rijdt: in juli en augustus zijn op maar liefst 366 plekken wegwerkzaamheden gepland die langer dan vier dagen duren. Dat blijkt uit een lijst die in handen is van de Duitse krant Welt am Sonntag en het persbureau DPA. 

Vooral in de zuidelijke deelstaat Beieren en in Hessen zal het verkeer naar verwachting vaak vast staan.

Voor de Nederlandse vakantieganger zal het eerste stuk van de reis nog meevallen, zo blijkt uit de lijst. In de westelijke deelstaat Noordrijn-Westfalen staan de komende weken op 27 plekken werkzaamheden aangekondigd. 

Maar op weg naar het zuiden wordt het nijpender. Op de werkzaamhedenlijst wordt de deelstaat Hessen 84 keer genoemd en Beieren zelfs 87 keer.

Minister van Verkeer Alexander Dobrindt zegt dat de deelstaten ertoe verplicht zijn de werkzaamheden uit te voeren met zo min mogelijk hinder voor de automobilist. "Belangrijk is om het werk zo snel en effectief mogelijk te doen, zodat de doorstroming van het verkeer mogelijk blijft."

Om lange files zo veel mogelijk te voorkomen, wordt het rijverbod voor vrachtwagens uitgebreid naar zaterdag. Nu mogen vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton op zon- en feestdagen niet de weg op.

De Duitse ANWB raadt vakantiegangers aan om op een fileluwe dag te reizen, zoals zondag, en drukke tijden als vrijdagmiddag en zaterdag te vermijden. De beste manier om files te vermijden is door ´s nachts te rijden, zegt SPD-parlementslid voor Verkeer Martin Burkert in Welt am Sonntag.

"Maar mensen moeten er ook aan wennen dat we een land van werkzaamheden zijn. We zijn Duitsland aan het repareren en dat merk je", aldus Burkert. Hij raadt automobilisten aan rekening te houden met vertragingen en altijd genoeg water mee te nemen.

STER reclame