Moreno Hofland geflankeerd door afzegger Robert Gesink ANP
NOS Wielrennen

Hofland: KNWU moet ons verplichten NK te rijden

Op Nederlandse bodem wordt dit weekend warmgedraaid voor de Tour de France. Tenminste, dat was de bedoeling. Want veel nationale toppers die aan de start van de Ronde van Frankrijk verschijnen, zijn vandaag niet aanwezig bij de nationale titelstrijd op de weg in Emmen.

In aanloop naar de NK in Drenthe regende het afzeggingen. Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Robert Gesink, stuk voor stuk meldden ze zich af. Simpelweg omdat de wedstrijd niet past in hun voorbereiding. Het vizier is namelijk al gericht op volgend weekend.

Hofland: NK verplichten voor beroepsrenners

Moreno Hofland blikt vooruit op de NK wielrennen in Emmen. Hij stelt dat de KNWU deelname aan de NK misschien maar eens moet verplichten.

Moreno Hofland is wél present in Emmen en hij ziet dat eigenlijk als een morele plicht voor alle renners. "Misschien moet de KNWU maar eens een maatregel gaan invoeren die renners verplicht te starten bij de NK. Als beroepsrenner moet je daar gewoon aan meedoen", is Hofland stellig.

Als de NK in Limburg is, staan wij er ook gewoon aan de start.

Moreno Hofland

Limburg

"Als de NK in Limburg is, staan wij als sprinters er ook gewoon aan de start. Ondanks dat we er niks te zoeken hebben. Persoonlijk vind ik dat ze hier gewoon moeten zijn."

Toch snapt Hofland de afwegingen van enkele collega's en ploeggenoten. "Ik snap dat het bij sommigen niet echt in het plaatje past en dat ze risico's willen vermijden. Er zitten op de NK ook wat continentale renners bij, die wat risico's gaan nemen. De kans op valpartijen is aanwezig", meent Hofland.

"Maar de NK blijft de NK en dat is een speciale wedstrijd voor iedereen. Jongens als Gesink kunnen hier ook zeker winnen, denk ik."

Die mannen laten de boel toch wel een beetje in de steek.

Organisator Wim Jansen

'In de steek'

Organisator Wim Jansen heeft weinig begrip voor de afzeggers. "Die mannen laten de boel toch wel een beetje in de steek. Ik denk dat de NK een eretitel is voor het wielrennen. Als je je sport goed bedrijft, dan moet je een finale rijden en dat is een NK", aldus Jansen.

Organisator NK: afzeggers laten de boel in de steek

Organisator Wim Jansen is teleurgesteld over de afzeggers voor de NK in Emmen.

"En als je niet voor de winst kunt gaan, dan nog vind ik dat je aanwezig moet zijn. Ook richting de mensen die je het hele jaar ondersteunen, zoals de fans en de sponsors."

Voormalig nationaal kampioen Koos Moerenhout is ook van mening dat de nationale toppers acte de présence moeten geven. "Je bent een voorbeeld voor de toekomst. Kleine jongetjes en meisjes die naar de televisie kijken, die kijken daar tegenop", aldus Moerenhout. "Door thuis te blijven, ga je niemand motiveren.

STER reclame