NOS Nieuws

We komen er overheen, zegt Varoufakis

  • EPA
    De Griekse minister Varoufakis
  • NOS / Marleen de Rooy
    De Griekse minister Varoufakis tijdens zijn persverklaring in Brussel

De Griekse minister van Financiën Varoufakis sprak na het mislukken van de onderhandelingen met de Eurogroep van een "trieste dag voor Europa". "We komen er overheen", voegde hij daaraan toe, maar het is onduidelijk of hij met 'we' Europa of Griekenland bedoelde.

Varoufakis maakte op een persconferentie na afloop van de Eurogroep-bijeenkomst een enigszins aangeslagen indruk. Hij houdt vol dat de onderhandelingen wat Griekenland betreft nog niet voorbij waren. Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem verwijt de Griekse regering juist dat ze de deur heeft dichtgegooid, door een referendum uit te schrijven en het Griekse volk daarbij een negatief stemadvies te geven.

Geen keus

Voorafgaand aan het referendum van 5 juli zouden de onderhandelingen kunnen doorgaan en zou het door de geldschieters verlangde hervormingspakket aangepast kunnen worden. Als gevolg daarvan had ook het stemadvies nog kunnen worden bijgesteld, zei hij.

Varoufakis zei verder dat hij en zijn collega's geen andere keus hadden dan een referendum uit te schrijven, omdat ze geen mandaat hebben om zo'n ingrijpend pakket aan maatregelen aan de Grieken op te leggen. Minimaal 51 procent van de Grieken moet zo'n pakket steunen, zei hij.

Athene

Op het moment dat het stuklopen van het overleg in Brussel bekend werd hebben premier Tsipras en andere ministers in Athene de zittingszaal van het Griekse parlement verlaten. De parlementariërs vergaderen daar over het verzoek van de regering om een referendum te houden. Een stemming wordt niet voor middernacht verwacht. Volgens verslaggever Eva Wiessing in Athene zijn mensen op straat onthutst over de uitkomst van het overleg in Brussel. Zij vragen zich af wat er nu gaat gebeuren.

De vraag is ook of de Europese Centrale Bank (ECB) onmiddellijk stopt met geld naar Griekenland te sturen om de Griekse banken overeind te houden. De Grieken nemen massaal geld op, waardoor de banken maandag misschien zonder euro's zitten en niet open kunnen.

Griekse euro's

De ECB besluit morgenmiddag of de Grieken meer noodsteun krijgen om de banken van euro's te voorzien. Het onderpand dat de ECB eist zou niet meer voldoende zijn. NOS-correspondent Arjan Noorlander verwacht niet dat die lening er komt. Banken moeten dan maandag misschien gesloten blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl