Onderzoekers nemen grondmonsters in de buurt van Donetsk
NOS Nieuws

Korte opsporingsmissie MH17 afgerond

De Nederlandse missie om bewijs te verzamelen in het MH17-onderzoek in Oost-Oekraïne is afgerond, heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Het opsporingsonderzoek begon ruim twee weken geleden. Op meerdere plekken in de regio Donetsk zijn grondmonsters genomen. Ook is er technisch onderzoek gedaan naar zendmasten, om gegevens te verzamelen over het telefoonnetwerk in het gebied.

Het verzamelde bewijs moet helpen met het ondersteunen of verwerpen van verschillende scenario's over de oorzaak van de vliegramp. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het vliegtuig is neergehaald met een Russische BUK-raket.

Geen toegang

Het onderzoek is uitgevoerd door experts van de Nationale Politie en van Defensie. Die wilden ook de regio Loegansk in, maar dat is niet gelukt. De autoriteiten van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk weigerden de Nederlanders de toegang.

In april werd de bergingsmissie afgerond. Daarbij werden stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken meegenomen uit het rampgebied.

Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen vorig jaar juli alle 298 inzittenden om het leven. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl