Daniel Sprong in het shirt van Charlottetown Islanders
NOS Nieuws

Pittsburgh Penguins biedt Sprong kans in NHL

De Nederlander Daniel Sprong is bij de zogenoemde draft voor de Amerikaanse ijshockeycompetitie in de tweede ronde als 46ste gekozen door Pittsburgh Penguins.

Sprong gaat in Pittsburgh samenspelen met de sterren Sidney Crosby en Jevgeni Malkin. Crosby bezorgde de Penguins in 2009 de Stanley Cup en maakte in de olympisch finale van 2010 in Vancouver de winnende treffer voor Canada.

"Ik ben zeer vereerd dat Pittsburgh mij heeft gekozen en ik kan niet wachten om mijn debuut te maken", liet de ijshockeyer via Twitter weten.

IJshockeytalent Sprong naar NHL-team Penguins

Sprong kan de eerste in Nederland geboren ijshockeyer worden die actief is in de NHL sinds Ed Kea uit Weesp. Die speelde van 1974 tot 1979 voor Atlanta Flames en daarna vier jaar bij St. Louis Blues. Andere Nederlanders die in de NHL speelden, waren Wayne van Dorp en Ed Beers. En in 2013 tekende Mike Dalhuisen een contract bij New York Islanders. Hij speelde echter nooit een duel in de NHL.

Nummer laatst mag als eerste kiezen

In veel Amerikaanse sporten mogen teams die in de competitie onderaan zijn geëindigd als eerste een talentvolle speler voor het volgende seizoen kiezen. De kampioen van het voorgaande jaar is als laatste aan de beurt. Op die manier proberen de sportbonden, waaronder de NHL, de competitie eerlijk te houden. Wel kunnen teams hun zogeheten 'pick' ruilen met andere teams om zo een betere speler te kunnen krijgen.

De achttienjarige Sprong maakte dit jaar indruk bij de Charlottetown Islanders. Hij scoorde 39 goals, zijn team haalde de play-offs. Scouts van de NHL hadden hem op een twintigste plaats gezet van grote talenten. Bij de draft in Florida werd hij dus als 46ste gekozen.

Canada

Sprong is geboren in Amsterdam. Hij is de zoon van Hannie Sprong, die zelf voor het Nederlands ijshockeyteam uitkwam. Toen de kleine Daniel op zijn vijfde met zijn vader naar de Stanley Cup keek was het duidelijk; het werd geen voetbal, maar ijshockey.

Daniel bleek een groot talent. In 2005 besloot de familie Sprong naar Quebec in Canada te verhuizen, zodat hij zich volledig op het ijshockey kon storten. Of hij net als zijn vader ooit voor het Nederlands ijshockeyteam uit zal komen is nog maar de vraag, hij zou zijn oog ook hebben laten vallen op de Canadese nationaliteit.

Deel artikel: