Ron Veraart NOS / Bart Kamphuis

Griekenland doet er goed om aan om uit de euro te stappen, denkt de Nederlandse zakenman Ron Veraart. Hij is niet bang voor de uitkomst van het referendum dat premier Tsipras vannacht aankondigde. "Volgens mij kan Griekenland best op eigen benen staan."

Veraart trouwde een Griekse vrouw en verhuisde naar Athene. Hij kent de Griekse politiek en economie goed en volgt het nieuws rond de schuldenproblematiek op de voet. "De voorgestelde maatregelen van de geldschieters zijn bijna barbaars", zegt hij.

Hoewel hij als zakenman weinig voelt voor met de linkse ideologie van Tsipras, waardeert Veraart zijn vasthoudendheid. "Ik denk dat hij achter zijn programma moet blijven staan, ook al betekent dat dat Griekenland uit de euro stapt."

Positieve uitwerking

Volgens Veraart zou de terugkeer van de drachme kunnen bijdragen aan het herstel van de Griekse economie. "Die munt is dan natuurlijk weinig waard, en dat betekent dat toeristen hier goedkoop op vakantie kunnen. Aan de andere kant gaat de prijs van andere producten wel omhoog. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld lege supermarkten en dure auto's." 

"De Grieken kunnen gelukkig veel producten zelf maken en ze hebben olie en goud in de bodem zitten", zegt hij. "Ze zullen het alleen goed moeten aanpakken. Dat is lastig, door alle corruptie en bureaucratie die hier bestaat."

Veraart denkt dat de chaos die wordt voorspeld na een 'Grexit' een positieve uitwerking kan hebben. "De Grieken zijn goed als ze met hun rug tegen de muur staan. Dan gaan ze pas de dingen doen die ze echt moeten doen." 

STER reclame