NOS NieuwsAangepast

Srebrenica-veteraan: ik zit in een juridische oorlog met Defensie

  • Jeroen de Jager

    Verslaggever

  • Jeroen de Jager

    Verslaggever

Voor 352 militairen is Veteranendag een dag met een nare bijsmaak. Ze zijn verwikkeld in een juridisch gevecht met het ministerie van Defensie om een schadevergoeding te krijgen, maar Defensie stelt zich halsstarrig op en heeft al zestig claims afgewezen. "Dit verergert de problemen waarmee deze veteranen lopen", zegt advocaat Geert-Jan Knoops.

In de woonkamer van veteraan Arjen staat een servieskast. Achter de glazen deuren is te zien dat deze voor een groot deel gevuld is met ordners. 'MinDef 1t/m 4, verweer MinDef VV en ACOM/Knoops' staat er op de ruggen geschreven. "Ik ben hier dagelijks mee bezig", zucht hij.

Hij was als Dutchbatter aanwezig bij de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995, waarbij ongeveer 8000 mannen door Servische militairen zijn vermoord. Arjen is beschadigd, hij heeft een posttraumatische stressstoornis. Hij is afgekeurd en slikt medicijnen tegen depressies die komen en gaan.

Na de oorlog in Joegoslavië ben ik nu in oorlog met Defensie.

Oud-Dutchbatter Arjen

"Mijn eerste missie was naar Joegoslavië en nu zit ik gewoon in een juridische oorlog met Defensie." Hij probeert al meer dan zeven jaar te bewijzen dat het ministerie van Defensie tekort schoot in het verlenen van nazorg aan de Dutchbatter.

Defensie is volgens Arjen een geduchte tegenstander. "Er zijn dingen gebeurd om mij te intimideren. Ik ben bijvoorbeeld ooit door een vreemde op straat op mijn schouder getikt die zei 'stop met die procedure over Srebrenica'. En ook mijn advocaat is afgeluisterd. Dat staat allemaal vast", zegt hij.

Advocaat Knoops is verbaasd over de houding van het ministerie. "In 2013 is in een andere zaak bewezen dat Defensie heeft gefaald in het verlenen van hulp en nazorg. Defensie zou alle vergelijkbare zaken daarom makkelijk kunnen afhandelen."

Dat doet Defensie dus niet. Elke militair moet opnieuw aantonen dat zijn of haar klachten het gevolg zijn van de falende nazorg van het leger. "Weinig flexibel", noemt Knoops de opstelling van Defensie. Hij denkt dat het te maken heeft met de angst voor het openzetten van de deur voor nog meer claims. "Ze willen, principieel als ze zijn, nu eenmaal niet graag aansprakelijk worden gehouden voor dit soort zaken."

"Er zijn minstens twintig Dutchbatters zoals ik", vertelt Arjen. "Die maken allemaal hetzelfde mee. Defensie ontkent alles en wijst alles af. Al die jaren wordt ons leven verpest en dat neem ik hen ontzettend kwalijk."

Oude kameraden

Als het ministerie van Defensie de zaken zou schikken, kost dat misschien 20 tot 30 miljoen euro, denkt advocaat Knoops. "Dan zou je je alle proceskosten besparen die worden gemaakt. Nu duurt het allemaal veel te lang en dat verergert de ellende van de veteranen. En dus zeg ik: liever juridisch goed regelen, dan een Veteranendag."

Ondanks alles gaat Arjen vandaag toch naar de landelijke bijeenkomst op het Malieveld in Den Haag. "Het is voor mij heel dubbel. Ik ben ontzettend boos op Defensie, maar ik wil toch wat oude kameraden van me zien. En mocht ik de minister tegenkomen, of de staatssecretaris, dan kijk ik die niet aan. Mooie praatjes heb ik al zo vaak gehoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl