EPA
NOS Nieuws

'Tsipras staat voor een levensgroot dilemma'

Een onverwachte stap van de Griekse premier Tsipras vannacht, toen hij een referendum aankondigde voor volgende week zondag. Hij deed dat in een tv-toespraak.

Volgens Tsipras worden er in de voorstellen die Brussel en de internationale instanties doen onmogelijke voorwaarden aan de Grieken gesteld, die indruisen tegen de Europese democratische waarden, zegt correspondent Conny Keessen in Athene. Er worden harde eisen gesteld over korting op lonen en pensioenen.

Het doel van de instituties is volgens Tsipras de vernedering van het Griekse volk. "Voorstellen die er tot nu toe zijn gedaan noemde hij chantage en hij vindt ze onbehoorlijk en daarom moeten de Grieken daar zelf over beslissen, een onafhankelijke beslissing", zegt Keessen.

Dilemma

"Het woord referendum is de afgelopen week al gevallen in Griekenland, want Tsipras staat voor een onmogelijk dilemma: pijnlijke maatregelen of een catastrofe. Deze voorstellen zullen door zijn partij niet worden geaccepteerd."

Tsipras heeft gezegd dat hij de uitkomst van het referendum zal respecteren, de wil van het volk, ook al zegt dat misschien iets anders dan zijn partij.

De oppositie noemt deze nieuwe stap van de premier onverantwoordelijk en gevaarlijk. De conservatieven zeggen dat het een keuze wordt tussen wel of niet in de eurozone. Andere partijen beschuldigen hem ervan dat hij niet zelf kan beslissen. "Harde woorden", zegt Keessen.

Uitstel

Later vanmorgen komt het Griekse parlement bijeen. Dat moet beslissen of dat referendum er daadwerkelijk komt.

Ondertussen zijn er geluiden dat de vicepremier en de belangrijkste onderhandelaar van de Grieken naar Frankfurt gaan om met de Europese Centrale Bank te praten. "Tsipras wil uitstel van de deadline vragen in verband met het referendum. Dinsdag loopt de lopende overeenkomst af en dan is het geld ook op", zegt Keessen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl