NOS Nieuws

Agenten met trauma kosten politie miljoenen

De Nationale Politie is veel geld kwijt aan smartengeld voor agenten die kampen met de beroepsziekte posttraumatische stressstoornis (PTSS). De Nationale Politie bevestigt een bericht in het AD daarover. Er wordt dit jaar zo'n twintig miljoen euro uitgekeerd aan 237 agenten. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 85.000 euro per persoon.

Voor 2015 is een bedrag van 30 miljoen euro beschikbaar. Mocht het benodigde bedrag daar boven uitkomen, is nog niet gezegd dat er bezuinigd moet worden. Toch zou hem dat niet uitmaken, zegt korpschef Gerard Bouman tegen het AD: "De politie moet deze ereschuld inlossen."

Tot 2013 werden agenten met PTSS niet altijd goed geholpen omdat de verschillende korpsen er op een andere manier mee omgingen. Dat jaar werd het Meldpunt PTSS geopend. Sindsdien worden veel dossiers alsnog afgehandeld. Er werden dit jaar 412 meldingen gedaan, in 237 gevallen werd er uitbetaald, over 175 zaken moet nog een beslissing worden genomen.

Ervaringsdeskundigen

De verwachting is dat het aantal af zal nemen, omdat er meer aandacht uitgaat naar vroegtijdig signaleren van PTSS. De oprichter van de stichting Hulp voor Hulpverleners, Rick Franx, zei in het NOS Radio 1 Journaal dat dat een goede ontwikkeling is. Franx is zelf agent geweest en kreeg PTSS. "Er zou op de opleiding meer aandacht voor moeten zijn. En ervaringsdeskundigen zouden lezingen kunnen geven."

De registratie voor een aanvraag zou wat hem betreft ook makkelijker mogen. "Het is veel papierwerk, waarbij je moet schrijven over alle traumatische incidenten. Maar als je 35 jaar in een politieauto hebt rondgereden, dan zijn dat er vaak tientallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl