Dader van de aanslag in Sousse Twitter

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag op een toeristenstrand in Tunesië opgeëist.  Dat zegt de doorgaans betrouwbare online-jihadmonitor SITE Intelligence Group. Op een Twitteraccount dat aan IS gelinkt staat een verklaring waarin de aanslag wordt opgeëist.  

Bij de aanslag kwamen zeker 39 mensen om het leven, de meeste van hen toeristen. Het zou onder anderen gaan om Belgen, Duitsers en Britten.

De dader van de aanslag in Sousse liep gewapend het strand op bij twee hotels en begon om zich heen te schieten. Hij werd in een vuurgevecht met de politie gedood. Volgens ooggetuigen was hij verkleed als badgast. 

Moskeeën

De regering van Tunesië heeft naar aanleiding van de aanslag besloten 80 moskeeën te sluiten waarin mensen worden aangezet tot geweld. Dat heeft premier Habib Essid bekend gemaakt.

Het gaat om moskeeën waar de staat geen controle over heeft. De regering wil de sluitingen binnen een week realiseren.   

Nederlanders

Er zijn geen Nederlanders onder de slachtoffers. Reisorganisatie TUI heeft alle vluchten naar Tunesië tot 4 juli geschrapt. TUI zet twee extra toestellen in om toeristen die eerder naar huis willen op te halen. Er zitten op dit moment 520 Nederlanders die een reis met de organisatie hebben geboekt in Tunesië.      

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders in Tunesië opgeroepen waakzaam te zijn. Hij adviseert mensen de reisadviezen van zijn ministerie goed in de gaten te houden.   

STER reclame