Voorvechters homohuwelijk vieren feest

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft het homohuwelijk in het hele land gelegaliseerd. Het was voor homoseksuele stellen al mogelijk om in 36 staten en in de hoofdstad Washington te trouwen. Met de uitspraak wordt dat ook in de veertien overige staten mogelijk. 

De rechters stemden met de kleinst mogelijke meerderheid, vijf tegen vier, voor het huwelijk voor homo's en lesbiennes. Staten mogen nu niet meer weigeren om homo's te trouwen. 

Correspondent Arjen van der Horst zegt dat deze uitspraak het einde betekent van een lange strijd van de homobeweging in de Verenigde Staten. "Er is geen weg terug meer."

Liefde wint

President Obama spreekt van een grote stap naar gelijkheid. Hij twitterde dat homo's en lesbiennes nu het recht hebben om te trouwen, net als alle hetero's. De liefde heeft gewonnen, voegde hij eraan toe.

Op een persconferentie sprak Obama van een overwinning voor Amerika. "Deze beslissing bevestigt wat miljoenen Amerikanen geloven", zei hij. "Als we allemaal gelijk worden behandeld, zijn we allemaal vrijer. Heel Amerika moet hier trots op zijn."

Het Twitter-account van het Witte Huis plaatste een bericht waarop te zien is hoe na 2004 steeds meer staten het homohuwelijk goedkeurden. Massachusetts was de eerste staat waar stellen van gelijk geslacht mochten trouwen. 

'Het is een uitspraak met een enorme impact'

STER reclame