Zeker 27 doden bij aanslag op moskee in Koeweit-Stad

time icon

In Koeweit-Stad heeft IS een aanslag gepleegd op een sjiitische moskee. Daarbij zijn zeker 27 mensen om het leven gekomen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 222 mensen gewond geraakt. Een aantal is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Een man liep tijdens het vrijdagmiddaggebed het terrein van de Imam al-Sadeq-moskee op en blies zich daar op. 

Een ooggetuige vertelde dat door de rook het zicht in de moskee erg slecht was. Met veel pijn en moeite werden gewonden naar buiten gedragen, zei hij. De politie zette meteen na de aanslag de omgeving af om het voor hulpverleners makkelijker te maken hulp te bieden.

IS verantwoordelijk

De terreurorganisatie Islamitische Staat eiste een uur na de aanslag op Twitter de verantwoordelijkheid op. De afgelopen weken pleegde de soennitische beweging al in Saudi-Arabië aanslagen op moskeeën van sjiieten. 

Op Twitter bevestigt IS dat het een zelfmoordaanslag was, gericht tegen de sjiieten. De moskee in Koeweit-Stad is een "tempel van afvalligen", schrijft IS.

Volgens de regering van Koeweit was de aanslag een directe aanval op de staatsveiligheid. "Vandaag is weer eens duidelijk geworden dat terroristen waar ook ter wereld ondanks alle veiligheidsmaatregelen hun slag kunnen slaan." Premier al-Sabah waarschuwde de terroristen dat ze nooit zullen slagen in hun doel om de sjiieten te verdrijven. 

STER Reclame