Van Gelder loog om weg te kunnen

time icon Aangepast

In een interview met Vlado Veljanoski heeft Yuri van Gelder benadrukt dat hij in de aanloop naar het WK in Rotterdam geen cocaïne heeft gebruikt.

Wel vertelde hij dat hij aan de vooravond van de WK turnen aan zijn ploeggenoten heeft opgebiecht dat hij weer cocaïne had gebruikt.

Druk was te groot

Volgens de oud-wereldkampioen ringen was echter geen sprake van een 'echte' bekentenis, maar wilde hij alleen maar zo snel mogelijk weg van de WK omdat de druk te groot was geworden. Van Gelder blijft volhouden dat hij juist geen cocaïne meer heeft gebruikt.

"Het was voor mij, met mijn achtergrond, de makkelijkste manier om onder dat WK uit te komen. Stress, zenuwen, de druk, een WK in eigen land, iedereen kijkt naar je. Ik trok het niet, was er mentaal en fysiek niet klaar voor. Ik wilde weg."

"Trap na van de bond"

Van Gelder geeft toe dat hij niet slim heeft gehandeld, maar is ook boos over de handelwijze van de turnbond.

"Alles wat in Rotterdam is besproken, was vertrouwelijk, dat was de afspraak. Ik heb de volgende dag ook nog een test ingeleverd en die was negatief. Dan is het toch een beetje stom dat de bond die uitslag niet heeft afgewacht en al allemaal persoonlijke gegevens naar buiten bracht. Dat was een trap na."

Van Gelder zou via een haartest aan alle speculaties een eind kunnen maken. "Ik heb me altijd aan de dopingregels gehouden. Ik ben wekelijks gecontroleerd en alle testen zijn negatief geweest. Dus waarom zou ik een haartest doen?"

Geukers heeft twijfels

KNGU-preses Jos Geukers heeft zo zijn twijfels over Van Gelders verklaring. "We zijn al eerder bedrogen uitgekomen. En die test was geen officieel door de dopingautoriteit uitgevoerde test. Er moet nog heel wat gebeuren voor Yuri weer aan wedstrijden mee kan doen."

STER Reclame