Uitkomst nachtelijk EU-overleg: vrijwillige spreiding vluchtelingen

time icon
AFP

Tot 03.00 uur hebben de EU-leiders hevig gediscussieerd over vluchtelingenproblemen. Maar grote besluiten werden er niet genomen. Het is regeringsleiders niet gelukt om knopen door te hakken over de opvang van vluchtelingen.

Wel hebben alle lidstaten aangegeven vrijwillig mee te willen werken aan de opvang van 60.000 vluchtelingen - waarvan 40.000 uit Griekenland en Italië. Zij worden herplaatst over andere lidstaten. De andere 20.000 zijn mensen die nu nog niet in Europa zijn, maar die in hun eigen land niet meer veilig zijn.

Verplichten

De Europese Commissie was eerder van plan om de lidstaten te verplichten een bepaald aantal vluchtelingen op te nemen. Dat plan sneuvelde vannacht omdat een aantal lidstaten fel tegen zo'n verplichtstelling is. Premier Rutte was een voorstander van verplichte opname. "Wij hadden het graag anders willen zien, maar er was onvoldoende steun." 

Landen mogen nu zelf aangeven hoeveel vluchtelingen ze opnemen. De vrees is dat er uiteindelijk aan minder vluchtelingen onderdak wordt geboden omdat de verplichting is verdwenen.

De Duitse bondskanselier Merkel vindt het migrantendossier het grootste probleem dat Europa heeft gekend "in ieder geval tijdens mijn ambtstermijn". Volgens haar is de kwestie bepalend voor de toekomst van de EU.

Griekenland

Het schuldenprobleem van Griekenland werd ook kort besproken. Morgen wordt verder gesproken over een definitieve oplossing. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Urenlang ruzie met weinig resultaat

STER Reclame