De Surinaamse president Bouterse AFP

Bouterse verstoot Brunswijk uit nieuw te vormen regering

time icon

Door correspondent Harmen Boerboom

De partij van Ronnie Brunswijk gaat geen deel uitmaken van een nieuwe regering Bouterse. De Surinaamse president, tevens formateur, heeft dat donderdag aan zijn huidige coalitiepartner laten weten. 

De afgelopen weken gaf Bouterse al aan liever met een aantal kleinere partijen en afsplitsingen samen te willen werken. Maar omdat de formatie nog niet rond is en er nog gesprekken gevoerd worden was er tot vandaag nog onzekerheid over deelname van Brunswijks ABOP.

Ook werd donderdag bekendgemaakt dat V7, het oppositieblok dat het tijdens de verkiezingen van 25 mei tegen Bouterse opnam, uiteen is gevallen. Nog voor de verkiezingen stapte er al een partij uit het blok. 

Juridische basis

Recentelijk volgden een afsplitsing van de partij PL en de BEP. Zij kondigden aan met Bouterse’s NDP te gaan samenwerken. "Daardoor is de juridische basis van V7 komen weg te vallen", staat in een persverklaring. 

Al eerder werd duidelijk dat er grote tegenstellingen binnen het oppositieblok bestonden en sommige partijen na de tegenvallende verkiezingsresultaten liever zelfstandig verder wilden.

Samenwerking

Het parlement, De Nationale Assemblee, kiest in juli de nieuwe president. Bouterse’s NDP heeft 26 van de 51 zetels. Hoewel er nog steeds onderhandeld wordt lijkt de formateur te gaan kiezen voor samenwerking met de partijen PALU (1 zetel), DOE (1 zetel), BEP (2 zetels) en de Groep Sapoen (de PL-afsplitsing; 2 zetels), samen goed voor 32 zetels. Voor de rechtstreekse verkiezing van Bouterse is een twee derde meerderheid (34 zetels) nodig.

Brunswijk, die had laten weten graag met Bouterse verder te willen regeren, is teleurgesteld over de afwijzing van zijn partij. "Maar we zijn klaar voor de oppositie", aldus de ABOP-voorzitter. Hij kondigde aan dat zijn partij de verkiezing van Bouterse niet gaat ondersteunen. 

STER Reclame