Valentino Rossi leidt de dans tijdens de TT van 2014
NOS Sport

TT Assen voortaan op zondag

De TT Assen wordt vanaf komend seizoen op zondag verreden. De organisatie hoopt op die manier op betere bezoekersaantallen en meer inkomsten uit televisiegelden.

De TT wordt al sinds de start in 1925 op zaterdag verreden. Volgend jaar, in het laatste weekend van juni, is het evenement dus voor het eerst op zondag te zien.

Moto GP

Met name de kans om de MotoGP te behouden voor Assen wordt groter als de race voortaan op zondag is. De belangrijkste raceklasse die jaarlijks neerstrijkt op het circuit in Drenthe brengt verhoudingsgewijs het meeste geld binnen. De organisatie is er dan ook veel aan gelegen om de MotoGP in Assen te houden.

De organisatie denkt met de verplaatsing van de wedstrijddag naar zondag meer bezoekers oplevert. "In het huidige vrijetijdspatroon in Nederland is een topsportevenement op de zondag aantrekkelijker dan op zaterdag", weet de TT-organisatie. "Daarnaast is er op zondag meer media-exposure voor deze evenementen en daar zal de Dutch TT zeker van profiteren."

Ook de trainingsdagen zullen een dag opschuiven (naar vrijdag en zaterdag), waardoor de organisatie verwachtmeer passe-partouts voor het hele weekend te verkopen .

Noodzaak

"Het besluit voor de zondag is harde noodzaak'', aldus de organisatie. "Het aantal wedstrijden in de motorsport is wereldwijd beperkt en elders is vaak meer kapitaal beschikbaar om een MotoGP-licentie te verwerven. De Dutch TT kan deze concurrentie alleen het hoofd bieden door een toename van het aantal bezoekers."

De toename van het aantal bezoekers moet op de middellange termijn 5 tot 10 procent meer omzet opleveren.

"Een bijzonder besluit", zegt NOS-commentator Hans van Loozenoord. "Negentig jaar geleden wilde men niet op zondag rijden omdat het parcours langs een kerk lag. Dat is gewoon nooit veranderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl