Zwitserland levert 'held' Srebrenica uit

Naser bij zijn vrijspraak in 2008 ANP

Zwitserland gaat de Bosniër Naser Oric, in de jaren 90 de militaire leider van de moslims in Srebrenica, uitleveren aan Bosnië-Herzegovina. Dat is verrassend, omdat de oud-legercommandant twee weken geleden werd gearresteerd op verzoek van Servië. Maar zowel Bosnië als Servië had om zijn uitlevering gevraagd.

Uitlevering logisch

Servië wil Oric vervolgen voor de moord op negen Servische burgers in 1992, die hij samen met anderen gepleegd zou hebben. Volgens Balkan-correspondent Joost van Egmond is het niet onlogisch dat Oric aan Bosnië wordt uitgeleverd. "Bosnië wil hem voor dezelfde feiten vervolgen. Oric is Bosnisch staatsburger. En bovendien zijn de feiten in Bosnië gepleegd." Oric zou zich niet verzetten tegen de uitlevering aan zijn vaderland.

Meteen na de arrestatie van Oric werden in Bosnië posters geplakt waarop tot zijn vrijlating werd opgeroepen. Veel Bosniërs zien Oric als een held omdat hij tegen de Serviërs vocht, nog voor de val van Srebrenica. Het steekt de Bosniërs dat hij nu vastzit, uitgerekend vlak voor de 20-jarige herdenking van de massamoord die de Serviërs pleegden in Srebrenica.

In 2008 sprak het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag Oric vrij van het plegen oorlogsmisdaden.

STER Reclame