NOS Nieuws

Facebook moet achterhalen wie 'wraakporno' online zette

Advocaat slachtoffer: "Dit is 10-0 overwinning."

Facebook moet er alles aan doen om erachter te komen wie een seksfilmpje van een 21-jarige vrouw uit Werkendam online heeft gezet. De rechtbank in Amsterdam heeft dat bepaald in een kort geding dat de vrouw had aangespannen.

Het filmpje van de vrouw en haar ex-vriend verscheen in januari op het sociale netwerk. Volgens haar advocaat veranderde dat haar leven in een hel. De video verdween op 10 februari van de Facebook-servers, maar was in de tussentijd veelvuldig gedownload en wordt nog steeds verspreid.

De ex-vriend, die het filmpje heeft gemaakt, zegt dat hij het niet online heeft gezet. Daarom wilde de vrouw van Facebook weten wie dat dan wel heeft gedaan. Maar het bedrijf zei niets voor haar te kunnen doen omdat de gegevens van de servers zijn verdwenen.

Onrechtmatig

De rechter wijst er echter op dat de dader onrechtmatig heeft gehandeld en dat het slachtoffer nergens anders dan bij Facebook terechtkan om te achterhalen wie het is. Daarom moet het bedrijf voldoen aan zijn rechtsplicht, zegt de rechtbank.

Facebook moet binnen twee weken alle bekende gegevens van degene achter het gewraakte account melden aan het slachtoffer. Als het bedrijf erbij blijft dat de gegevens definitief zijn verdwenen, wordt een onafhankelijke derde partij ingeschakeld om dat te verifiëren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl