1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Nederlanders verliezen 1750 gezonde levensjaren door Lyme

De ziekte van Lyme kost de Nederlandse bevolking jaarlijks 1750 gezonde levensjaren. Dat blijkt uit een berekening door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Jaarlijks krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Die wordt veroorzaakt door teken die zijn besmet met een bepaalde bacterie. Een deel van de patiënten houdt daar langdurige klachten aan over.

Ziektelast

Het RIVM heeft berekend hoeveel mensen de ziekte van Lyme hebben, hoelang ze daar last van hebben en hoe ernstig de symptomen zijn. Die ziektelast wordt samengevat in één getal: het aantal verloren gezonde levensjaren.

Een milde ziekte die bij veel mensen voorkomt, kan zo een even grote ziektelast opleveren als een ernstige ziekte die een kleine groep mensen treft.

De 1000 tot 2500 lymepatiënten die langdurig last houden van de symptomen zorgen voor 86 procent van de verloren gezonde levensjaren.

Onderzoek

In april kondigde het RIVM een grootschalig onderzoek aan naar de ziekte van Lyme. De onderzoekers hopen erachter te komen waardoor sommige patiënten wel langdurige klachten krijgen en anderen niet.

Het aantal lymepatiënten in Nederland is in twintig jaar tijd verviervoudigd, maar sinds 2009 is het aantal gestabiliseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl