1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Excuses OM aan nabestaanden Els Borst

  • 'Het OM is tekortgeschoten'
  • Bolhaar (OM): aanbevelingen nu omzetten in daden

Het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van Els Borst en Loïs van U. Volgens OM-topman Bolhaar is het OM ernstig tekortgeschoten in de zaak van Bart van U., die vastzit voor de dood van de oud-politica en van zijn zus.

Bolhaar maakte de verontschuldigingen nadat hij het rapport had ontvangen van de commissie-Hoekstra. Die constateert onder meer dat het OM ten onrechte heeft verzuimd DNA af te nemen van Van U. toen die in 2012 werd veroordeeld voor verboden wapenbezit. Verder belandde hij, ondanks die veroordeling tot drie jaar cel, niet achter de tralies.

"De constateringen raken ons intens", zei Bolhaar. Hij erkende dat Van U. eerder zou zijn aangehouden voor de moord op Borst, als zijn DNA-profiel bekend was geweest. Nu kwam hij pas in beeld nadat hij was aangehouden voor een andere moord, die op zijn zus.

Betere samenwerking

Bolhaar zei dat hij de aanbevelingen van de commissie-Hoekstra overneemt om beter samen te werken met de politie en de geestelijke gezondheidszorg. De commissie pleit voor een grotere rol van de officier van justitie bij de omgang met ernstig verwarde mensen.

Hoewel de familie van Van U. wilde dat hij psychisch werd behandeld, ging dat niet door omdat hij zich ertegen verzette. Zelf wilde hij liever worden opgesloten in de gevangenis, maar door verschillende oorzaken kwam het ook daar niet van.

Nieuwe wet

Volgens de commissie-Hoekstra bewijst de zaak dat de verschillende instanties niet goed omgaan met mensen die een gevaar zijn voor hun omgeving. Een nieuwe wet over gedwongen opname is in voorbereiding, maar die gaat op zijn vroegst pas over drie jaar in. 

In de tussentijd moet een tijdelijke wettelijke maatregel gelden, zei Hoekstra bij de presentatie van zijn rapport. "Dit vergt een urgente en onmiddellijke aanpak. Het risico op nieuwe gevallen is te groot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl