Het hoofdkantoor van de Bundesnachrichtendienst in Pullach bij München
NOS Nieuws

KPN: 'afgetapte' lijnen gebruikt door Nederlandse burgers

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

KPN kan niet achterhalen of verbindingen in de periode van 2005 tot 2008 zijn afgetapt, zoals de Oostenrijkse politicus Peter Pilz zegt. Wel staat vast dat de verbindingen via Nederland liepen.

Het gaat om telefoongesprekken die begonnen of eindigden in Nederland, zegt KPN's chief security officer Jaya Baloo tegen de NOS.

Eerder vandaag meldde KPN dat het niet wist of het ging om telefoongesprekken van Nederlandse burgers.

Het bedrijf onderzocht deze maand de lijst van Pilz, waarop verbindingen staan die de Duitse inlichtingendienst BND in opdracht van de Amerikaanse NSA zou hebben afgeluisterd. Op die lijst staan 71 Nederlandse verbindingen, waaronder een groot aantal van KPN.

KPN heeft de benaming en nummers van de verbindingen op de lijst van Pilz vergeleken met de internationale verbindingen van KPN, zoals die tien jaar geleden zijn genoteerd. Die kwamen niet overeen.

Internationaal telefoonverkeer

Het bedrijf zegt in een verklaring: "Voor zover we nu nog kunnen achterhalen, ging het om internationaal generiek telefonieverkeer, dat werd afgehandeld via de netwerken van buitenlandse providers." Deze verbindingen begonnen of eindigden wel in Nederland. De provider vervolgt: "Namen van klanten die toen gebruikmaakten van deze dienst zijn nu niet meer te achterhalen."

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD doet nog wel onderzoek naar de vraag of de NSA via de BND toegang heeft gekregen tot Nederlandse internetdata.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl