Galen Rupp, Alberto Salazar en Mo Farah bij de Spelen van 2012 in Londen
NOS SportAangepast

USADA onderzoekt dopingbeschuldigingen topcoach Salazar

Het Amerikaanse antidopingbureau USADA is een onderzoek gestart naar de handel en wandel van atletiekcoach Alberto Salazar. De 56-jarige toptrainer wordt ervan beschuldigd in zijn trainingsgroep met verboden middelen te werken.

Tot de trainingsgroep van de befaamde atletiektrainer behoren bijvoorbeeld tweevoudig olympisch kampioen Mo Farah en diens Amerikaanse trainingspartner Galen Rupp, die bij de Olympisch Spelen in Londen (2012) achter Farah zilver won op de 10.000 meter.

Anonieme bron

Het USADA zou, volgens een anonieme bron, inmiddels meer dan een dozijn mensen hebben gehoord in de zaak. Daarnaast maakt het bureau jacht op documenten die de werkwijze van de topcoach kunnen blootleggen. Salazar won begin jaren tachtig drie keer op rij de marathon van New York en begon later met het Nike Oregon Project, een trainingsgroep met topatleten.

Salazar zou Rupp, volgens beschuldigingen van de BBC en website ProPublica, het spierversterkende hormoon testosteron hebben gegeven. In een open brief aan UK Atletics, de atletiekbond van Groot-Brittannië, wijst de trainer alle aantijgingen van de hand.

Doping zal ik nooit tolereren, laat staan dat ik het zelf zou aanbevelen.

Atletiek-trainer Alberto Salazar

Ontkenning

Salazar zou Rupp, volgens de BBC en ProPublica, al op jonge leeftijd het spierversterkende hormoon testosteron hebben gegeven. De aantijgingen komen van Steve Magness, een voormalige assistent van Salazar, en van Kara Goucher, die in het verleden deel uitmaakte van de trainingsgroep.

In een open brief aan UK Athletics, de atletiekbond van Groot-Brittannië, wijst de in Cuba geboren trainer alle aantijgingen van de hand. "Ik geloof in een schone sport en hard werken. En dat doen mijn atleten ook. Doping zal ik nooit tolereren, laat staan dat ik het zelf zou aanbevelen. We gebruiken geen wetenschap die strijdig is met de WADA-code", aldus Salazar.

Hij betichtte de BBC en ProPublica van onverantwoordelijke journalistiek. "In het gunstigste geval zijn ze verkeerd geïnformeerd, in het slechtste geval liegen ze."

Alberto Salazar in mei bij de Diamond League-wedstrijden in Eugene

Medicijnen

Salazar vertelde wel dat Rupp al jaren, onder doktersbegeleiding, medicijnen slikt tegen een schildklieraandoening en astma. "Om normaal te kunnen ademen, niet om harder te lopen."

De Engelse krant Daily Mail onthulde onlangs dat Farah in het verleden twee onaangekondigde dopingtests heeft gemist. Hij zou beide keren de deurbel niet hebben gehoord. "Ik heb de autoriteiten twee keer uitgelegd wat er is gebeurd. Dat was in orde. Ze hebben nooit gesuggereerd dat het met dopinggebruik te maken zou kunnen hebben", zegt de Britse olympisch kampioen daarover.

Rentree

Farah heeft zich de afgelopen weken voor meerdere wedstrijden afgemeld. De Engelsman zal op 17 juli zijn rentree maken tijdens de Diamond Leaguewedstrijden in Monaco. Rupp doet mee aan de Amerikaanse kampioenschappen, die donderdag beginnen en als kwalificatiewedstrijden voor de WK in Peking dienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl