ANP
NOS Nieuws

Peilingwijzer: GroenLinks en PvdA nu even groot

In de Peilingwijzer van deze maand is de PvdA zo ver teruggevallen en GroenLinks zozeer gegroeid, dat zij even groot zijn geworden. Beide partijen komen uit op ongeveer 11 Kamerzetels.

Voor de PvdA betekent dat een dieptepunt; niet eerder scoorde de regeringspartij in de Peilingwijzer zo slecht. "10 procent van de stemmen leek de ondergrens, maar met 7,4 procent duikt de PvdA daar inmiddels toch weer onder”, zegt politicoloog Tom Louwerse. Hij is de maker van de Peilingwijzer, die een gewogen gemiddelde berekent van verschillende politieke peilingen.

Jesse Klaver

De conclusie ligt voor de hand dat GroenLinks (+3 sinds de vorige Peilingwijzer) profiteert van de populariteit van de nieuwe leider Jesse Klaver en dat die winst leidt tot een leegloop bij de PvdA (-3). Maar volgens Louwerse laat het beschikbare onderzoek van onder meer ‘De Stemming’ van EenVandaag zien dat dit genuanceerder ligt. "Het is preciezer om te zeggen dat de PvdA structureel een zwakke positie heeft, dat GroenLinks nu over een aantrekkelijke leider beschikt en dat dit deels ten koste gaat van de PvdA. GroenLinks pikt namelijk ook stemmen weg bij de SP en in mindere mate bij D66 en andere partijen."

Hoe moeilijk de exacte verhouding tussen GroenLinks en de PvdA in te schatten is, blijkt uit de grote verschillen tussen de verschillende peilers op dit punt. Bij Maurice de Hond staat GroenLinks duidelijk voor op de PvdA, met 14 tegen 9 zetels. Bij de Politieke Barometer is het precies andersom: daar scoort de PvdA 13 zetels en GroenLinks 7. In De Stemming staan de partijen juist weer dicht bij elkaar (PvdA 11, GL 9).

VVD koploper

Koploper in de Peilingwijzer blijft de VVD, met tussen de 26 en 30 zetels. De SP (21-25) volgt op enige afstand, net als de PVV (18-22), D66 en het CDA (beide 17-21). GroenLinks (10-13) en de PvdA (9-13) houden elkaar dus in evenwicht.

De grootste van de kleine partijen in de Peilingwijzer zijn de ChristenUnie en 50Plus. Zij staan allebei op 5 tot 7 zetels. De Partij voor de Dieren staat op 3 tot 5 en de SGP op 2 tot 4.

De NOS publiceert maandelijks De Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond), I&O Research en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse (Trinity College, Dublin).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl