Leerlingen in Den Haag doen examen
NOS Nieuws

Eigen docent kijkt ook in 2016 als eerste examens na

Staatssecretaris Dekker stelt zijn plan om eindexamens voortaan eerst door een vreemde docent te laten nakijken met een jaar uit. In antwoord op Kamervragen zegt Dekker dat hij "om recht te doen aan de zorgen en bezwaren die zijn geuit" bereid is om te wachten.

Dekker wilde eindexamens vanaf volgend schooljaar anders laten nakijken. De eerste correctie wordt nu gedaan door de eigen docent. Een docent van een andere school is verantwoordelijk voor de tweede correctie. De staatssecretaris wil de volgorde omdraaien, omdat examens dan zorgvuldiger zouden worden nagekeken. Uit onderzoek bleek dat tweede correctoren vaak alleen een steekproef doen.

De Algemene Onderwijsbond was fel tegen Dekkers plan en sprak van een motie van wantrouwen tegen docenten. AOb-voorzitter Dresscher vond dat de staatssecretaris het onderwijs "opzadelt met logistieke en organisatorische problemen". Ook in de Kamer was verzet, maar Dekker zette het plan toch door.

'Geen doel op zich'

Dekker (VVD) zegt nu dat een andere correctiemethode geen doel op zich is, "maar een middel om tot een sluitende correctie" te komen. In ruil voor het uitstel wil de staatssecretaris dat eerste en tweede correctoren de examens komend jaar allemaal volledig nakijken.

De Tweede Kamer vergadert vandaag over de eindexamens in het voortgezet onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl