Amsterdam krijgt Holocaust-museum

Nederland krijgt zijn eerste museum dat specifiek over de Holocaust gaat. Vanmiddag zijn de plannen gepresenteerd voor het Nationaal Sjoa Museum, verwijzend naar de Hebreeuwse term voor de Holocaust. Het museum komt in twee historische panden aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

In het nieuwe museum krijgen bezoekers te zien hoe de Joden in Nederland kort voor de bezetting leefden en hoe ze daarna vervolgd en weggevoerd werden. Er is ook aandacht voor de gevolgen daarvan voor de Joodse families van tegenwoordig.

Complete verhaal

Het museum is een initiatief van onder meer het Joods Historisch Museum. Volgens de organisatie worden door heel Nederland wel onderdelen van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld, maar ontbreekt een museum waar het complete verhaal wordt verteld. Dat moet nu dus komen in de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool, die daar tegenover ligt.

De schouwburg staat voor de ellende, de kweekschool voor de redding.

Initiatiefnemer Joël Cahen

Die gebouwen staan symbool voor de Jodenvervolging in Nederland, zegt Joël Cahen, directeur van het Joods Historisch Museum. "Vanuit de schouwburg zijn 46.000 Joden op transport gesteld. Deze plek staat voor de ellende. Het gebouw aan de overkant, de voormalige kweekschool, staat voor de redding."

In het pand naast de kweekschool werden jonge kinderen van opgepakte Joden ondergebracht. Medewerkers van de school wisten ruim 600 kinderen uit deze crèche te smokkelen en via de kweekschool in veiligheid te brengen.

Twee fasen

Volgens het plan wordt het museum in twee fasen opgebouwd. Eerst wordt de benedenverdieping van de leegstaande kweekschool omgebouwd tot expositieruimte. Voor deze fase van het project heeft het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg  1 miljoen euro geschonken. Het is de bedoeling dat dit deel in 2018 wordt geopend.

Als er tegen die tijd voldoende geld is opgehaald, wordt de rest van de kweekschool en de Hollandsche Schouwburg verbouwd tot een definitief museum.

In de Hollandsche Schouwburg staat een monument voor de weggevoerde Joden ANP

STER reclame