Bjarne Riis en Ivan Basso voor aanvang van de Tour van 2006
NOS Wielrennen

'Een vernietigend rapport voor Bjarne Riis'

"Het is een vernietigend rapport voor Bjarne Riis." Dat zegt wielercommentator Gio Lippens over het onderzoek van het Deense antidopingbureau ADD. Daarin staat onder meer dat de voormalig Deense ploegleider zijn renners aanzette tot het gebruik van verboden middelen.

"Hij had zelf al bekend doping te hebben gebruikt tijdens zijn carrière", zegt Lippens over Riis. "Nu is er 2,5 jaar onderzoek gedaan door het ADD. Riis zou het doodleuk hebben toegestaan en zelfs renners hebben aangezet."

"Erg op Riis gericht"

Lippens benadrukt dat veel dingen uit het rapport al bekend waren en dat het onderzoek wel erg op Riis is gericht. "Renners als Alberto Contador en de broertjes Andy en Fränk Schleck hebben onder Riis gereden. Er zijn veel verdachte dingen geweest, maar daar gaat het rapport niet zozeer over", aldus Lippens.

"Het gaat met name over de periode tot 2005. Er is met renners gesproken, onder wie Michael Rasmussen, die allemaal doping hebben gebruikt."

Sastre wilde niet meewerken

Ook is in het rapport te lezen dat Carlos Sastre één van de renners is die juist niet mee wilden werken met het regime van Riis. "Sastre is aangespoord om verboden middelen te gebruiken. Volgens het onderzoek is hij toen boos geworden en heeft hij de ploeg verlaten", zegt Lippens, die uitlegt waarom Sastre zo heeft gereageerd.

"Van Sastre is bekend dat hij zich altijd heeft afgezet tegen doping. Dat komt omdat een zwager van hem, José Maria Jiménez, in 2003 in een inrichting overleed aan een hartaanval. Dat kwam vermoedelijk door het gebruik van doping."

Riis werkte de afgelopen jaren ook nog met grote renners als Ivan Basso, Carlos Sastre, Tyler Hamilton en Fabian Cancellara. Op 23 maart werd Riis door eigenaar Oleg Tinkov op non-actief gesteld. De exacte reden is nooit bekendgemaakt. "Het ziet ernaar uit dat Tinkov een vermoeden had en hem heeft weggestuurd", zegt Lippens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl