1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Zeespiegelstijging in Noord-Europa mogelijk extremer

Onderzoekers van onder meer de TU Delft denken dat de stijging van de zeespiegel extremer kan zijn dan eerder was berekend. Het internationale klimaatpanel IPCC gaat uit van een meest waarschijnlijke stijging van 80 centimeter aan het eind van deze eeuw. 

De nieuwe berekeningen komen daar ook ongeveer op uit, maar de kans op een veel extremere stijging is groter. De onderzoekers schatten de kans op een stijging van 1,7 meter op 5 procent. De Nederlandse Delta Commissie ging in 2008 nog uit van een maximale stijging van 1,3 meter. 

Of de zeespiegel veel meer stijgt dan 80 centimeter hangt af van het smelten van het landijs op de Zuidpool. Hoeveel landijs in zee zal verdwijnen, laat zich moeilijk voorspellen. "Ik moet erbij zeggen dat hierover nog veel wetenschappelijke discussie is", benadrukt onderzoeker Ricardo Riva van de TU Delft.

Noordzee

Interessant is verder dat de zeespiegelstijging volgens de onderzoekers op verschillende plaatsen in Europa anders zal zijn. In de Noordzee bij Den Haag is de meest waarschijnlijke stijging 83 centimeter, bij Den Helder 84 centimeter. Opmerkelijk is verder dat de zeespiegel in het noordelijke deel van de Oostzee in het meest waarschijnlijke scenario 10 centimeter daalt. 

Het onderzoek verschijnt morgen in het wetenschappelijke tijdschrift Climate Research. 

Het KNMI gaat voor het Noordzeegebied in het meest warme scenario uit van een stijging van 40 centimeter tot 85 centimeter in 2085. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl