Bjarne Riis tijdens de Tour van 2013
NOS Wielrennen

Antidopingbureau: Riis zette aan tot gebruik doping

Voormalig ploegleider Bjarne Riis was ervan op de hoogte dat er binnen zijn ploeg verboden middelen werden gebruikt. Sterker nog: de Deen trad niet op en zette zijn renners aan tot dopinggebruik. Dat blijkt uit een onderzoek van het Deense antidopingbureau ADD.

De 51-jarige Riis won in 1996 de Tour. Na afloop van zijn rennerscarrière gaf hij toe doping te hebben genomen. Riis kreeg de leiding over een team dat achtereenvolgens Jack & Jones, CSC, Saxo Bank en Tinkoff-Saxo heette.

Deens rapport: Riis zette aan tot gebruik doping

Hij werkte de afgelopen jaren met grote renners als Ivan Basso, Carlos Sastre, Tyler Hamilton, Andy en Fränk Schleck, Fabian Cancellara en Alberto Contador. Op 23 maart werd Riis door eigenaar Oleg Tinkov op non-actief gesteld. De exacte reden is nooit bekendgemaakt.

Vijftig mensen ondervraagd

Uit het onderzoek komt naar voren dat Riis niet alleen de leiding had over het sportieve gedeelte van de ploeg. Hij zette sinds 1998 veel renners aan tot dopinggebruik. Riis erkent dat hij Bo Hamburger de opdracht heeft gegeven Jörg Jaksche van doping te voorzien. Hij was ook op de hoogte van het contact tussen dopingdokter Eufemiano Fuentes en Hamilton.

Verder is te lezen dat er verboden middelen, waaronder cortisonen, werden bewaard in een appartement in Luxemburg. Renners als Michael Rasmussen, Nicki Sørensen en Hamilton kwamen daar om te halen wat ze nodig hadden. Oud-ploegleider Johnny Weltz was de leverancier. Riis zegt dat hij in die tijd niet wist dat die middelen verboden waren.

Sastre weigerde

Riis spoorde ook Carlos Sastre, die in 2008 de Tour de France won, aan om doping te gebruiken. Sastre wilde dat niet en verliet uiteindelijk zelfs de ploeg. Na dat seizoen ging hij rijden voor het Cervelo Test Team.

Sastre ontkende dinsdag dat Riis hem tot bloeddoping zou hebben aangezet. "Ik kan me zo'n gesprek niet herinneren. De Schleck-broers waren als nieuwe talenten in aantocht, ik was bijna aan het einde van mijn carrière. Ik had bij Cervelo de kans om met een nieuw project te beginnen. Daarom ben ik betrokken'', reageerde de Spanjaard bij Cyclingnews.

Onaanvaardbaar

"De teamleiding wist ervan, maar greep niet in", staat in het 97 pagina's tellende rapport. "Dat is volstrekt onaanvaardbaar. De ploegleiding heeft een grote verantwoordelijkheid, maar heeft daar niet naar gehandeld." Een anonieme renner, die nog steeds actief is, denkt dat veel collega’s nog steeds bloeddoping nemen.

De Deense antidopingautoriteit ondervroeg in 2,5 jaar tijd vijftig mensen, maar door de verjaringstermijn kan het ADD geen straffen opleggen. Los van de verjaring kan Riis niet geschorst worden omdat de handelingen van Riis in die tijd niet strafbaar waren.

2006: Riis over zijn aanpak binnen CSC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl