Vrouwen in El Salvador verven hun haar uit angst voor bendegeweld

In El Salvador veroorzaakt een hardnekkig gerucht onrust onder vrouwen. Volgens het gerucht zouden alleen vrouwen van bendeleden rood of blond haar mogen hebben, andere vrouwen met deze kleuren zouden vermoord worden. Hoewel het gerucht door zowel politie als door de bendes zelf wordt ontkend, verven vrouwen massaal hun haar. 

De vrouwen durven het risico niet te nemen om hun haar blond of rood te laten. "Je wacht niet op opheldering, de bendes zijn gestoord en ze vermoorden je", zei een vrouw die haar blonde kapsel zwart heeft geverfd tegen persbureau AP. 

Wapenstilstand

Met 635 moorden was mei een van de gewelddadigste maanden sinds de burgeroorlog, twintig jaar geleden. De jongste cijfers wijzen erop dat juni dat tragische record gaat verbreken. 

In januari verbrak president Sanchez Ceren de wapenstilstand die twee jaar geleden is gesloten tussen de regering en de bendes. Volgens politieagenten is dat de oorzaak van het oplaaiende geweld. Volgens critici stelde de wapenstilstand de bendes juist in staat om aan te sterken en zwaardere wapens te bemachtigen. 

Behalve in El Salvador zorgde hetzelfde gerucht in mei ook voor onrust in het buurland Honduras. Daar verfden ook parlementsleden hun haar. Zij deden dat overigens niet uit angst om vermoord te worden maar uit angst om aangezien te worden voor een vrouw van een bendelid. 

STER reclame