NOS Nieuws

Onderdompelen voor een 3D-verfjasje op maat

'Foliedippen' tot op de millimeter nauwkeurig

Je neemt een bak met water, een flinterdun laagje speciale drijvende verf en een 3D-geprint object. Laat het voorwerp zakken en het komt in de gewenste kleur weer naar boven. Deze manier van inkleuren heet hydroprinten. Chinese en Amerikaanse onderzoekers hebben een manier ontdekt om de print met zeer grote precisie als een handschoen te laten passen.

De onderzoekers van de Zhejiang University in China en de Columbia University in de VS noemen de nieuwe techniek 'computational hydrographic printing'. Met een nauwkeurig wiskundig model worden de locatie en richting van het voorwerp ten opzichte van de verflaag berekend. Het object wordt zo gestuurd dat de 'folieverf' precies goed terechtkomt.

Per vlak wordt de print tot op de millimeter nauwkeurig gemeten

Het hydroprinten, ook wel 'watertransferprinten' of 'foliedippen' genoemd, is op zichzelf niet nieuw. Al decennia wordt er onderzoek naar gedaan. De techniek trok in 2011 de aandacht met dit filmpje, dat inmiddels bijna 15 miljoen keer is bekeken op YouTube.

Wereldwijd wordt de techniek al toegepast voor bijvoorbeeld smartphone-hoesjes, gitaren of auto-onderdelen. Het wordt gebruikt voor metaal, plastic, hardhout, porselein, rubber en andere materialen. Verder dan een motiefje komen de prints echter niet, want waar de verf precies terechtkomt, is willekeur.

Daar hebben de Chinese en Amerikaanse onderzoekers dus een oplossing voor bedacht, zodat elke druppel verf op de gewenste plek terechtkomt.

Een 3D-geprinte plastic kat voor en na zijn hydrografische verfbad

Het productieproces van hydroprinten is relatief goedkoop. De kans is groot dat we het in de toekomst in allerlei toepassingen terugzien. Het onderzoek wordt in augustus in Los Angeles gepresenteerd tijdens de internationale beurs ​SIGGRAPH 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl