Minister Kamp bezoekt een familie in het aardbevingsgebied
NOS Nieuws

Minister Kamp beperkt gaswinning verder

Minister Kamp draait de gaskraan de tweede helft van dit jaar nog verder dicht. Hij wil de winning voor dit jaar nu beperken tot maximaal 30 miljard kuub. Dat kan hij doen vanwege een zachte winter en de aanwezigheid van een extra gasreserve, zo melden bronnen op het Binnenhof.

Kamp schroefde eerder dit jaar de gaswinning terug van 39,5 miljard kuub voor het hele jaar naar 16,5 miljard kuub voor de eerste helft van dit jaar. Voor de tweede helft van het jaar wilde hij geen beslissing nemen. Hij heeft altijd gezegd dat hij aanvullend onderzoek wilde afwachten en dat hij pas op 1 juli een besluit zou nemen voor de rest van het jaar.

Nu heeft Kamp besloten dat de kraan in de zomer verder dichtgaat. De minister profiteert van een milde winter (er was 2 miljard kuub voor een strenge winter ingecalculeerd) en een overcapaciteit in Drenthe van 3 miljard kuub.

Minister Kamp over de toekomst van het gas

Kamp zal de Kamer hier naar verluidt morgen over informeren. GroenLinks is blij met het besluit, maar wil dat de kraan nog verder dichtgaat. "Inmiddels weten we dat voor de leveringszekerheid 22 miljard kuub voldoende is. Voor het vertrouwen en de veiligheid van de Groningers is het belangrijk om de kraan zo ver mogelijk dicht te draaien en dus niet boven die 22 miljard te gaan zitten", zegt Kamerlid Van Tongeren.

De ChristenUnie stelt dat Kamp volledig tegemoet komt aan de wens van de partij. Kamerlid Dik-Faber: "De beslissing had veel eerder genomen moeten worden, maar geeft nu wel eindelijk duidelijkheid aan de Groningers. In het belang van hun veiligheid is deze stap voor ons slechts het begin van het verder dichtdraaien van de gaskraan."

In april besloot de minister ook al om de gaswinning bij het Groningse Loppersum terug te schroeven. Daar werd de gaswinning teruggebracht naar een niveau dat voor de leveringszekerheid noodzakelijk was. In de praktijk betekende dit dat de gasinstallaties bij Loppersum op een soort waakvlam gingen.

Bevingen

Beperking van de gasproductie is volgens de oppositiepartijen nodig omdat de bevingen in Groningen door gaswinning steeds zwaarder worden. In 2013 waarschuwde het Staatstoezicht op de Mijnen dat zo snel mogelijk minder gas gewonnen moest worden.

Aanleiding voor het advies was de zwaarste beving tot nu toe in 2012 in Huizinge. Die had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl