Else Brouwer (19 jaar) heeft - 11,5

Jij ook al toe aan een brilletje?

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

Als je even met je ogen moet knijpen om bijvoorbeeld een verkeersbord te kunnen lezen, zou het zomaar kunnen dat je bijziend bent. Dat probleem hebben veel mensen in Nederland en de verwachting is dat het er steeds meer worden.

"In Nederland is op dit moment 30 procent van de bevolking bijziend", zegt oogonderzoeker Virginie Verhoeven. "Bij jongeren tussen de 25 en 30 jaar is dat al de helft."

En dat kan in de toekomst problemen opleveren, blijkt uit het onderzoek van Virginie. Wie meer dan - 6 heeft, loopt op latere leeftijd kans om slechtziend of zelfs blind te worden.

Zo verslechteren je ogen

Het zit zo: als je bijziend bent, is je oog iets te lang. Daardoor komt het licht niet op je netvlies, maar ervoor. Dat is ook de reden dat je onscherp ziet. Als je steeds bijziender wordt en het oog langer wordt, kan het netvlies op een gegeven moment niet meer goed meegroeien. Het netvlies wordt dunner en zo kunnen er zelfs gaten in je netvlies ontstaan.

"Je moet het zien als een panty die uitrekt", zegt Virginie. "Een uitgerekte panty is ook kwetsbaar: daar komen gaten in."

Waarom kan bijziend je blind maken?

Dat er steeds meer slechtzienden zijn, komt mede doordat we steeds vaker op dingen dichtbij focussen. We zitten met onze neus in de boeken, of voor een computerscherm, tablet of smartphone en gaan minder vaak naar buiten. Hoogopgeleiden hebben dan ook relatief vaak een bril nodig.

Het medicijn

Het is niet zo dat iedereen van studeren bijziend wordt. Maar als je al een verkeerd genenpakket hebt meegekregen, kan je door steeds maar weer dichtbij te focussen je ogen wel een stuk slechter maken.

Het goede nieuws is dat je de groei van je ogen tot je 30ste kan afremmen. Het medicijn: houd je boek meer dan 30 centimeter van je ogen, neem elke 30 minuten pauze als je intensief aan het studeren bent en ga minstens twee uur per dag naar buiten. "Zo kan je je bijziendheid niet minder maken, maar wel afremmen", zegt Virginie.

Lange tijd achter elkaar op een scherm kijken, is niet goed voor je ogen
Else (19) heeft -11,5

Bijziendheidsepidemie

Op sommige plekken in Azië is bijna 90 procent van de mensen bijziend en wordt de massale achteruitgang van de ogen ook wel de bijziendheidsepidemie genoemd.

Virginie zat voor haar onderzoek een tijdje in Singapore en merkte inderdaad dat iedereen daar met z'n neus op het scherm zit. "Het is bizar wat je ziet op straat, mensen lopen al videokijkend over straat", zegt Virginie.

In Nederland is het nog niet zover, maar Virginie maakt zich wel zorgen. "In Nederland zie ik wel een beetje dezelfde trend. Als we niet uitkijken, gaan we ook in de westerse wereld naar zo'n bijziendheidsepidemie toe."

Deel artikel: