EPA

Taylor Swift houdt haar laatste album 1989 weg bij de nieuwe streamingdienst Apple Music. De zangeres is het er niet mee eens dat Apple geen vergoeding betaalt voor de periode dat gebruikers de dienst gratis mogen uitproberen.

De nieuwe dienst van Apple is vanaf 30 juni beschikbaar. Nieuwe gebruikers kunnen de dienst eerst drie maanden gratis uitproberen, voordat ze een abonnement van 9,99 euro per maand moeten afsluiten.

'Drie maanden voor niets'

"Ik weet niet of je weet dat Apple Music schrijvers, producenten en artiesten niets betaalt tijdens die drie maanden", schrijft Swift in een open brief. "Ik vind het schokkend, teleurstellend en niet passen bij dit historisch vooruitstrevende en genereuze bedrijf."

Wij vragen ook niet om gratis iPhones.

Taylor Swift in de open brief

Swift schrijft dat ze geen verwend kind is en dit niet doet voor zichzelf. "Dit is voor de nieuwe artiesten die net hun eerste single hebben uitgebracht en niet worden betaald voor hun succes."

Geld genoeg

Ze begrijpt dat Apple doelen wil halen om de betaalde dienst mogelijk te maken, maar schrijft ook: "We weten hoe astronomisch succesvol Apple is en we weten dat dit geweldige bedrijf het geld heeft om artiesten deze drie maanden te betalen... Ook al kunnen de fans het gratis uitproberen."

"Drie maanden is een lange periode om voor niets te werken", schrijft Swift. Ze vindt het oneerlijk om aan iemand te vragen om voor niets te werken. "We vragen niet om gratis iPhones. Vraag ons dan alsjeblieft ook niet om voor jullie muziek te maken zonder vergoeding."

Het is niet de eerste keer dat Taylor Swift een statement maakt. Eerder haalde ze al haar muziek weg bij Spotify. Ze vond dat ze te weinig geld kreeg van het bedrijf.

STER reclame