De president van Mali omhelst de vice-president van de Toeareg-rebellen
NOS Nieuws

'Vredesakkoord Mali is slechts het begin van een oplossing'

Het vredesakkoord dat de Toeareg-rebellen hebben gesloten met de regering van Mali, is maar een begin van een oplossing voor de chaos in het land.

Met het vredesakkoord komt er een soort van onafhankelijkheid in het noorden van Mali waar de Toearegs leven. Zo komen er lokale parlementen en komt er een groot ontwikkelingsplan om de armoede te bestrijden. Ook zullen de rebellen worden opgenomen in het regeringsleger.

Geen volledige onafhankelijkheid

"Dat zijn natuurlijk mooie beloftes, die misschien een verschil gaan maken", zegt correspondent Koert Lindijer bij de NOS op NPO Radio 1. "Maar belangrijk is dat de oorspronkelijke eis van volledige onafhankelijkheid niet is ingewilligd door de Malinese regering. Dat is een bittere pil voor veel Toearegs."

Tijdens de onderhandelingen hebben de partijen nauwelijks rechtstreeks met elkaar gesproken. "Al die onderhandelingen gingen via de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken", zegt Lindijer. Bij aanhangers van de regering was er volgens Lindijer tot op het laatste moment onzekerheid of de Toeareg-rebellen wel zouden komen opdagen en of ze hun handtekening zouden zetten.

'Cocaïnehandelaar'

"Toen de handtekening eindelijk werd gezet door een van de leden van de Toeareg-rebellen, hoorde ik iemand aan de kant van de regering snierend zeggen: 'kijk, dat is nou die grote cocaïnehandelaar in het Noorden van Mali'. Zo denken en praten ze dus over elkaar", vertelt Lindijer.

Aan het einde van de ceremonie kwam dat toch goed tussen de partijen. "Toen werd er gezoend en omhelsden ze elkaar en gingen ze samen naar het presidentieel paleis. Daar beëindigden ze gezamenlijk hun dagelijkse vasten wegens de ramadan. Dus uiteindelijk is er toch wel een traantje gelaten, en is er zeker sprake van opluchting."

Nederlandse missie

Het akkoord is ook positief voor de Nederlanders, omdat die ook betrokken waren bij de gevechten met de rebellen. "Die gevechten zouden nu moeten stoppen. Ook al is het een gebrekkig akkoord volgens sommigen. Als dit akkoord niet was getekend zou dat een ramp zijn. Iets is beter dan niets, zou je kunnen zeggen."

Maar volgens Lindeijer is het probleem in Mali veel groter dan alleen de Toeareg-rebellie. "Er is steeds meer militaire activiteit van moslim-fundamentalisten. En de smokkel van drugs en wapens naar Europa. Dat soort misdaad moet worden aangepakt." Want die misdaad is een economische motor van de chaos in het noorden van Mali waar ook de Nederlanders actief zijn, zegt Lindijer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl