Hans Kesting krijgt de ring uit handen van zijn voorganger Gijs Scholten van Aschat Toneelgroep Amsterdam

Albert van Dalsumring voor Hans Kesting

time icon

Acteur Hans Kesting heeft de Albert van Dalsumring gekregen, een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de Nederlandse toneelwereld. Hij kreeg de ring de afgelopen avond van de vorige drager, Gijs Scholten van Aschat.

De onderscheiding werd in 1959 in het leven geroepen als eerbetoon aan de acteur Albert van Dalsum en is een doorgeefprijs voor acteurs. De drager bepaalt op een zelfgekozen moment wie zijn opvolger wordt. 

Verrassing

Scholten van Aschat verraste Kesting in de Stadsschouwburg Amsterdam nadat die met de Toneelgroep Amsterdam het stuk Kings of War had gespeeld. Hij liep onaangekondigd het podium op. 

"Al enige tijd ben ik in het bezit van de Albert van Dalsumring", zei hij. "Een prijs die van acteur op acteur wordt doorgegeven als de tijd daarvoor rijp is. En ik acht de tijd rijp om hem door te geven."

Schaamteloos

Kesting heeft volgens Scholten van Aschat de gave "om keer op keer op zoek te gaan naar dat talent in hem dat een rol anders maakt dan alle voorgaande rollen. Hij is collegiaal, geestig, schaamteloos, oprecht in zijn onderzoek, heeft een enorme aanwezigheid en speelt altijd in dienst van het stuk en niet ter meerdere eer en glorie van zichzelf."

Kesting is de zevende acteur die de ring mag dragen. Zijn voorganger Scholten van Aschat had hem sinds 2004 in bezit. De andere dragers waren Albert van Dalsum zelf, Paul Steenbergen, Ko van Dijk jr., Peter Oosthoek en Pierre Bokma.

STER Reclame