Anouchka Van Miltenburg in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

'Kamervoorzitter zit fout met klokkenluidersbrieven'

Tweede Kamerleden zijn verontwaardigd over het vernietigen van anonieme klokkenluidersbrieven van burgers die aan de Kamer zijn gestuurd.

Kamervoorzitter Van Miltenburg had dat nooit mogen toestaan, hebben verschillende Kamerleden laten weten aan Nieuwsuur. Volgens D66-fractievoorzitter Pechtold gaat het om een "bizarre procedure" en ChristenUnie-Kamerlid Segers noemt de gang van zaken "onbestaanbaar".

Gisteren maakte de Kamervoorzitter bekend dat er een nieuwe procedure komt voor de afhandeling van anonieme brieven van burgers aan de Tweede Kamer. Tot dan toe bleken die brieven ongeregistreerd te worden vernietigd.

Van Miltenburg besloot een eind aan de procedure te maken, nadat Nieuwsuur vragen had gesteld over zo'n anonieme brief. Die bevatte cruciale informatie over de 'Teevendeal', die oud-staatssecretaris Teeven als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H.

Griffier

Van Miltenburg wijst erop dat de procedure om anonieme brieven direct te vernietigen, al bestond voordat zij aantrad als Kamervoorzitter. Ze legt de verantwoordelijkheid voor de gang van zaken bij de griffier.

Zowel Pechtold als Segers vindt dat Van Miltenburg zich niet mag verschuilen achter de griffier. Ze willen dat de Kamervoorzitter zich maandag in een debat verantwoordt voor de gang van zaken. Vooral Segers heeft "heel grote twijfels" over de argumentatie van de Kamervoorzitter.

Maandag vindt het jaarlijkse debat met de Kamervoorzitter plaats. De ophef over de anonieme brieven wordt aan de agenda toegevoegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl