De skyline van Rotterdam is de laatste jaren verrijkt met tal van blikvangers, maar er zijn plannen voor nóg een trekpleister. Het gaat om een 174 meter hoog wiel midden op de Maas: het Dutch Windwheel.

"Het moet dé trekker van wereldhavenstad Rotterdam worden", zegt Lennart Graaff van de Windwheel Corporation, een consortium van drie Rotterdamse bedrijven. Hij rekent op anderhalf miljoen bezoekers per jaar.

Het ontwerp bestaat uit een buitenring, waarin veertig cabines draaien die bezoekers naar de top van het gevaarte brengen. Dagelijks kunnen 20.000 mensen in het 'reuzenrad'. In een tweede (binnen)ring moeten onder meer een hotel en appartementen komen.

Het Dutch Windwheel wordt niet alleen een toeristische attractie, maar ook een energiecentrale. Het gevaarte moet namelijk wind omzetten in stroom, zonder dat daar draaiende onderdelen voor worden gebruikt zoals gebruikelijk is bij windmolens. 

"De toepassing van deze techniek maakt de Dutch Windwheel tot de meest innovatieve windmolen ter wereld", zeggen de initiatiefnemers. 

STER reclame