Julian Assange spreekt vanuit Londen een conferentie in Zwitserland toe EPA

De website WikiLeaks zet vandaag zo'n 70.000 diplomatieke berichten van Saudi-Arabië online. Ze bestaan uit onderschept e-mail-verkeer tussen het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken en andere landen en uit vertrouwelijke documenten van andere Saudische ministeries. De meeste berichten zijn uit de periode 2010-2015. 

De komende weken publiceert WikiLeaks er nog bijna een half miljoen.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange noemt Saudi-Arabië een steeds "labieler en geslotener dictatuur, die dit jaar niet alleen zijn 100ste onthoofding heeft gevierd, maar die ook een bedreiging voor zijn buren en zichzelf is geworden". 

Regionale grootmacht

De documenten, in het Arabisch, zouden laten zien hoe het koninkrijk zijn relaties onderhoudt, zijn positie als regionale grootmacht in het Midden-Oosten versterkt en mensen en instellingen omkoopt en aan zich bindt. 

Vandaag is het drie jaar geleden dat Assange de ambassade van Ecuador in Londen binnen vluchtte om te voorkomen dat hij zou worden uitgezet naar Zweden. Dat heeft om zijn aanhouding gevraagd, omdat hij twee vrouwen zou hebben verkracht. 

Assange spreekt die beschuldigingen tegen en zegt dat Zweden hem aan de VS wil uitleveren. Dat land wil hem berechten, omdat hij ook duizenden vertrouwelijke Amerikaanse documenten heeft geopenbaard

STER reclame