Koningin Máxima opent de Design Derby ANP

'Derby' Nederland vs. België over 200 jaar vormgeving

time icon

Een expositie opgezet als een interland: een overzicht van 200 jaar vormgeving in Nederland en België. Koningin Máxima opende vanmiddag in Rotterdam de Design Derby.

Ruim 500 objecten, van zilver en glas tot meubels, mode en grafische ontwerpen, zijn de komende maanden te zien in museum Boijmans Van Beuningen. De tentoonstelling, opgezet in samenwerking met het Design Museum in Gent, vertelt het verhaal over twee eeuwen vormgeving in beide landen.

1/6 Lamp (Studio Wieki Somers, 2014), lamp (Muller Van Severen, 2012) Fabrice Gousset/Fien Muller
2/6 NS-logo (Tel Design/Gert Dumbar, 1967), logo metro Brussel (Jean-Paul Emonds-Alt (1980) Museum Boijmans Van Beuningen
3/6 Stoel (Mart Stam, 1931), typistestoel (Gaston Eysselinck, 1931) Museum Boijmans Van Beuningen
4/6 Vaas (Frans Zwollo, 1900), sierkan (Phillipe Wolfers, 1897) Museum Boijmans Van Beuningen
5/6 Senseo-apparaat (WAACS, 2001), Samsonite Cosmolite-koffer (Erik Sijmons, 2009) Museum Boijmans Van Beuningen
6/6 Anoniem bord van provincie Holland (1822), bord van Oost-Vlaanderen (1822) Rijksmuseum, Amsterdam/Paleis Het Loo, Apeldoorn

De tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van twintig thema's, zoals de spanning tussen kunst en ambacht, de industriële ontwikkeling en de massacultuur.

Er zijn verschillen tussen het Belgisch en Nederlands design. Belgische ontwerpen worden over het algemeen gezien als ambachtelijk en esthetisch met soms surrealistische details. Nederlands design is meer conceptueel en onderscheidt zich door eenvoud en nuchterheid.

De verschillen blijken onder meer uit stoelen van een Belgische en een Nederlandse ontwerper. 

Links het Nederlandse ontwerp, rechts het Belgische Design Derby

De maker van het Nederlandse exemplaar, Hendrik Petrus Berlage, had een oud-Hollandse stoel voor ogen, zegt conservator Mienke Simon Thomas van Boijmans Van Beuningen. "Hij wilde een eenvoudige stoel met zichtbare verbindingen en gemaakt van Nederlandse houtsoorten."

De Belgische stoel is ontworpen door Henry Van de Velden. "Wat er Belgisch aan zou kunnen zijn, zijn de rankheid en de elegantie", zegt de Gentse conservator Frank Huygens. De verschillen zijn betrekkelijk, geeft Huygens aan. "Het is allemaal wel heel clichématig gedacht."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Design-derby der Lage Landen

De tentoonstelling is vanaf morgen voor het publiek open tot en met 13 september. Daarna verhuist de expositie naar Gent, waar hij te zien is van 23 oktober tot en met 13 maart volgend jaar.

STER Reclame