NOS

Voor het eerst sinds de gijzeling in het NOS-gebouw op 29 januari kon indringer Tarik Z. in het openbaar zijn verhaal doen. Tegenover de rechter vertelde hij uitgebreid over die bewuste avond. Wat wilde hij bereiken? Welke boodschap wilde hij op tv verkondigen? En waarom koos hij voor het Achtuurjournaal? De verklaringen van Tarik Z.

Over de aanloop

Z. kwam allerminst vastberaden aan bij het NOS-gebouw. "Ik deed alsof ik aan het telefoneren was, omdat ik twijfelde of ik wel moest doen wat ik wilde doen. Vervolgens was er oogcontact met de portiers en ben ik toch maar op ze afgestapt."

Na een woordenwisseling, waarbij Z. werd gevraagd wat hij kwam doen, pakte hij een briefje uit zijn rugzak. Daarop stond de waarschuwing dat hij gewapend was en zendtijd wilde. "Ik heb nog even staan twijfelen of ik dat briefje moest overhandigen. Want als ik dat zou doen, was het moment aangebroken dat ik in mijn visie niet meer terug kon."

De twee aanwezige NOS-beveiligers lazen het briefje na elkaar. "De tweede bleef er vrij lang naar kijken. Ik wachtte op het moment dat er weer oogcontact zou worden gemaakt. Dat duurde lang. Toen heb ik het alarmpistool uit mijn tas getrokken."

Over het pistool

"Ik heb ervoor gekozen om een alarmpistool mee te nemen voor mijn eigen veiligheid. Als je alleen met een briefje komt aanzetten, en met een dreigende toon, kan het zomaar zijn dat ze je hardhandig beetpakken en overmeesteren. Ik wist dat dat risico verkleind zou worden als ik een alarmpistool had." 

In de rechtbank blijkt dat Z. met het pistool had geoefend, voor het geval hij "in de lucht moest schieten". 

Rechtbanktekening van de verdachte Tariq Z. samen met zijn zijn advocaat Mr. Ton Visser ANP

Over zijn boodschap 

"Het eerste deel gaat erover dat ik het Nederlandse volk wilde waarschuwen voor de gevolgen van de fundamenten van het huidige monetaire systeem. En met betrekking tot die fundamenten en de inhumane gevolgen ervan, die worden verzwegen en in de doofpot worden gestopt, wilde ik vertellen over de uitstrekkende macht en de grootschalige manipulatie van de Nederlandse Omroep Stichting. (...) In mijn boodschap ga ik daar op een volledige wijze op in. Ik zou ook met harde feiten komen over de manipulatie door de NOS."

Op de vraag van de rechter hoe hij aan die feiten komt, wil Z. niets kwijt. "Ik kan alleen zeggen dat de data uit primaire bronnen komt."

Live-televisie is een heel sterk medium. Dus op die manier zou ik ook veel aandacht krijgen.

Tarik Z.

Over de keuze voor het Achtuurjournaal

"Omdat ik feiten over de NOS naar buiten wilde brengen, heb ik bewust gekozen voor het Achtuurjournaal. Ik vond het wel een effectieve manier om vanuit de stoel van waar veel leugens worden verkondigd, juist informatie over de NOS naar buiten te brengen. Bovendien denk ik dat live-televisie een heel sterk medium is. Dus op die manier zou ik ook veel aandacht krijgen."

Tegenover de politie verklaarde Z. eerder dat hij bewust voor 29 januari had gekozen, vanwege de goede kijkcijfers op donderdagavond. Op de 29ste zou onder meer Wie is de mol? worden uitgezonden. 

"Ik heb natuurlijk overwogen om naar andere media te stappen en de data daar te overhandigen, met een sterk verhaal eromheen. Maar ik vermoedde dat de media eigenlijk één machtsstructuur hebben. Dus ik vond dat risicovol, omdat het mogelijk zou kunnen dat andere media het censureren of in de doofpot stoppen."

Wat bewoog Tarik Z.?

Over de toekomst

"Ik ben zeker niet van plan om opnieuw een dergelijke actie te ondernemen. Ik ben er wel even klaar mee, ook met de hele cyberwereld." 

Z. verklaart tot slot dat hij zijn 'harde feiten' ook naar anderen heeft gestuurd. "Ik kan op ieder moment een seintje geven om de inhoud te lekken", zegt hij. Als de rechter vraagt of hij zelf nog iets gaat doen om de informatie te verspreiden, antwoordt hij "nee". Zijn advocaat fluistert hem toe: "En ook geen strafbare feiten meer plegen".

STER reclame