Het kabinet overweegt de missie tegen IS uit te breiden tot Syrië. Zoals verwacht besloot het kabinet vandaag de missie tegen IS met een jaar te verlengen. Tot nu toe zijn de Nederlandse F-16's alleen actief boven Irak, omdat een volkenrechtelijk mandaat voor luchtsteun boven Syrië zou ontbreken. 

Volgens de ministers Ploumen en Hennis zijn er aanwijzingen dat zo'n mandaat er nu wel is, maar ze willen daarover eerst nog een nader advies van de 'volkenrechtelijk adviseur'. Als dat er is, neemt het kabinet een besluit. Zelfs als er een volkenrechtelijk mandaat is, moet er nog altijd een politiek besluit vallen, benadrukken de ministers.

Hoofdkwartier in Syrië

Het kabinet vindt dat feitelijk vaststaat dat er doorlopende aanvallen vanuit Syrië zijn op Irak. "Die aanvallen worden aangestuurd vanuit het hoofdkwartier van IS in Syrië en de Syrische regering is niet in staat gebleken om die aanvallen te stoppen", zei Ploumen.

De huidige missie tegen IS loopt tot 1 oktober. Daarna wordt de Nederlandse bijdrage wel kleiner. Vanaf oktober worden nog maar vier F-16's en twee reservetoestellen ingezet in plaats van de huidige zes plus twee reserve. De F-16's worden ondersteund door 200 militairen. Verder blijft Nederland met 130 militairen bijdragen aan de training van Iraakse militairen en peshmerga. Het is de bedoeling om ook met België te gaan samenwerken. 

Mali en Afghanistan

Het kabinet wil ook de missies in Mali en Afghanistan verlengen. Zo'n 450 militairen verzamelen en analyseren in Mali informatie voor de VN-missie Minusma en er blijven ook civiele experts en politie. Bij de NAVO-missie in Afghanistan blijven 100 Nederlanders betrokken. 

STER reclame