Het is precies een jaar geleden dat de Oekraïense provincie door Poetin werd ingelijfd AFP

De Europese Unie heeft bekendgemaakt dat de economische sancties tegen de Krim-regio met een jaar worden verlengd. De strafmaatregelen tegen het Oekraïense schiereiland zouden in juni aflopen. 

De Europese lidstaten weigeren nog steeds om de Krim te erkennen als Russisch grondgebied en blijven zich uitspreken tegen de illegale annexatie van het gebied door Rusland. 

Door de sancties is Europese hulp voor gas- en oliewinning op de Krim de komende tijd verboden, net als toerisme naar de Zwarte Zee. Ook blijft er een importverbod gelden op producten uit die regio. 

Minsk-akkoord

De verlenging van de strafmaatregelen biedt de Europese leiders de tijd om te kijken in hoeverre het Minsk-akkoord wordt nageleefd door Rusland en de separatisten. Dat bestand werd half februari gesloten, maar wordt slechts deels uitgevoerd.

Eerder deze week besloten de EU-lidstaten al om het sanctiepakket tegen Moskou met een half jaar te verlengen. Die beslissing wordt naar verwachting volgende week doorgevoerd. De strafmaatregelen tegen Rusland lopen dan af in januari 2016. 

STER reclame